Over de Verzamelaar.

Mijn naam is André Cijvat en ik ben geboren en getogen in de toen nog zelfstandige gemeente Zoutelande (Zoetelande), in het begin van de jaren zestig.

De interesse voor geschiedenis heeft er altijd in gezeten en die komt waarschijnlijk uit de Wasschappelse kant van mijn familie. In 1995 ben ik intensief begonnen met alles over Zoutelande te verzamelen. Ik kreeg van iemand een kopie van een ansichtkaart waar mijn oma als klein meisje op stond. Op de verzamelaarsmarkt op de Markt in Middelburg zag ik dat die oude ansichtkaarten ook te koop waren en de eerste aankoop werd gedaan. In de oude boekjes over Zoutelande, geschreven door J. Jonker, werd dan opgezocht wat er op de kaart stond en uit welk jaar de kaart ongveer kon wezen. Niet alles wat op de gekochte kaarten stond was in de boekjes terug te vinden en al snel ging ik dan ook met nieuwe aanwinsten naar de oudere inwoners van Zoutelande toe om te vragen wie en wat er op de kaarten stond.

Als je zo intensief verzamelt wil je er natuurlijk ook wel eens wat van laten zien. In de zomer van 2002 heb ik mijn eerste expositie ingericht in de kerk, in tien lijsten liet ik oude kaarten van Zoutelande zien en er stond ook een uitleg bij. In de zomers van 2003 en 2004 heb ik die exposities in de kerk ook gehouden maar dan met andere foto’s en kaarten. Die exposities waren op dinsdag als het markt is in Zoutelande, de marktkramen stonden voor de toegangen naar de kerk en daar kon niets aan worden veranderd en na drie zomers ben ik gestopt met de exposities in de kerk. Om toch te kunnen exposeren werd aan de organisatie van de Folkloristische dag gevraagd of ze nog een kraam beschikbaar hadden. Er was direkt een mooi plaatsje vrij en sindsdien laat ik daar jaarlijks een overzicht zien van mijn foto’s en ansichtkaarten.

Om de kerk toegankelijker te maken voor publiek werd de “Open Kerk” bedacht. De kerk is in de zomermaanden open op woensdag van 11.00 tot 15.00u. Hiervoor werd ik gevraagd om met behulp van foto’s wat over de geschiedenis van de kerk te vertelllen.

Eenmalige optredens waren er ook voor de ouderenbond PCOB, voor de huisvrouwen en voor de vrouwenvereniging “Stille Kracht”. In het begin ging dit nog moeizaam omdat ik van mijn foto’s en kaarten eerst een dia moest maken en de eerste stappen naar een digitale “show” verliepen ook niet echt soepel. Inmiddels is het grootste deel van mijn fotoverzameling gedigitaliseerd en met de laptop en een geleende beamer is het eenvoudig om een mooi diavoorstelling te laten zien, al zit er in de voorbereiding heel wat werk.

Aan de herdenking van de bevrijding wordt op de plaatselijke lagere school veel aandacht gegeven en daaraan verleen ik medewerking door de oudste groep foto’s te laten zien en er wat over te vertellen.

Ondertussen ging ik steeds meer zelf foto’s maken, eerst van veranderingen op het dorp, huizen die werden afgebroken zette ik nog snel op de foto. Bij de vele in Zoutelande gehouden evenementen ging ik ook steeds meer foto’s maken en bij de eerste strandcross in 2008 werd mij herhaaldelijk gevraagd op welke website de foto’s waren te zien. Binnen enkele dagen heb ik toen de website “Zoutelande op foto” opgezet en in plaats van foto’s te maken voor mijn verzameling ging ik foto’s maken om op mijn website te zetten. Niet alleen de jaarlijks terugkerende evenementen maar ook verschillende eenmalige projecten heb ik op de foto gezet, o.a. De nieuwbouw van de omgewaaide schuur Sint Janshof, Restauratie van de molen, Nieuwbouw en opening Camping resort De Meerpaal. Een uitzonderlijk project was het werk aan de dijk in 2009. Van de uitvoerder had ik toestemming gekregen dat ik overal mocht lopen en kijken en ook van iedereen die er werkte heb ik zeer veel medewerking gekregen. Van de negen maanden durende werkzaamheden heb ik elke dag foto’s gemaakt en dat heeft een bestand opgeleverd van zo’n 4000 foto’s. In het maken van foto’s, het bewerken en ze op mijn website zetten steek ik dan ook heel wat tijd.

Het hoofdbestanddeel van mijn verzameling bestaat uit oude en nieuwe foto’s en ansichtkaarten. Door mijn vele activiteiten heb ik op fotogebied ook al enkele mooie schenkingen ontvangen. Soms krijg ik één foto maar onlangs kreeg ik er 250, met beide giften ben ik even blij. Het gaat mij om de foto en het verhaal erbij, hierdoor heb ik niet alleen een uniek fotoarchief maar ook de gegevens er over zijn bij niet veel mensen meer bekend.

Als er iets over Zoutelande in de krant staat wordt het uitgeknipt en opgeplakt. Die boeken met knipsels krijgen een nummer en alles is ingevoerd in een database zodat ik door te zoeken op trefwoord of een naam alle onderwerpen terug kan vinden. Dan zijn er ook nog de verschillende boeken en boekjes die over Zoutelande zijn uitgegeven, je zou er van staan te kijken wat er allemaal is. Natuurlijk de fotoboekjes geschreven door J. Jonker en de nieuwere uitgaven van Deboektant. Maar ook zijn er boekjes geschreven over VV De Meeuwen, Luctor et Emergo, De gymnastiekvereniging, De ringrijders, School, De Catharinakerk en ook van de kerk van de Gereformeerde Gemeente en de Katholieke toeristenkerk in de Bosweg. Verder zijn er natuurlijk veel boeken over de oorlogsgeschiedenis en over genealogie.

Zo heb ik in de loop der jaren een mooi foto- en gegevens bestand over Zoutelande opgebouwd.

Het maken van foto’s bij werkzaamheden en evenementen op Zoutelande.

Waar komt de naam “Zoutelande” vandaan?

Over het ontstaan van de naam “Zoutelande” heeft de maker van deze website een geheel eigen mening. Mijn gedachten daarover heb ik opgeschreven en die vindt u door op onderstaande link te klikken.
Verklaring van de naam Zoutelande

Boerderij te Boudewijnskerke

Er zijn op Zoutelande niet veel boerderijen met schuren meer waar nog vee in staat, het zijn er volgens mij nog een stuk of elf.
Bebouwde kom Zoutelande:
1x Koeien en paarden.
Werendijke:
1x Schapen.
1x Koeien.
1x Paarden.
Sint Janskerke:
1x Koeien en paarden.
1x Koeien.
1x Paarden.
Boudewijnskerke:
1x Koeien en paarden.
1x Koeien, paarden en kippen.
1x Paarden.
1x Varkens.

De oude schuren zijn voor de huidige, grote, landbouwmachines ook niet praktisch ingericht. Je ziet dan ook vaak nieuwe aanpassingen tussen oude elementen. Bij een in 1860 gebouwde schuur te Boudewijnskerke kreeg ik toestemming om foto’s te maken en die op mijn website te zetten. Klik op onderstaande link voor de foto’s.

Fotoalbum Boerderij Boudewijnskerke

De gevolgen van de watersnoodramp van 1953 voor Zoutelande.

Na de zware stormramp van 1953 waren de duinen voor Zoutelande zo verzwakt dat ze werden vervangen door een dijk waarvoor verschillende huizen werden gesloopt. Hoe dat in zijn werk ging leest u via de link hieronder.

De gevolgen van de stormramp 1953 voor Zoutelande.

Twee wereldberoemde fotografen bezoeken Zoutelande in 1907

De gebroeders Theodor en Oscar Hofmeister bezoeken Zoutelande in 1907 en maken foto’s die als ansichtkaart worden uitgegeven. Ze zijn wereldberoemd vanwege hun kunstfotografie.

De gebroeders Hofmeister bezoeken Zoutelande in 1907.

De geschiedenis van De Meeuwen 1 in 1500 competitiewedstrijden.

Het eerste elftal van vv De Meeuwen uit Zoutelande speelde zijn 1500ste competitiewedstrijd, ik heb daarvan de geschiedenis beschreven.

De Meeuwen 1 in 1500 competitiewedstrijden.

Over de geschiedenis van de Lichtwachter en het kustlicht “De Sergeant” op Zoutelande en op Kaapduinen. (Bijgewerkt 9-11-2021)

Er zijn plannen om de kustlichten op Kaapduinen en op Zoutelande aan te wijzen als gemeentelijk monument. Wat is de geschiedenis van de kustlichten.

De Geschiedenis van de lichtwachter en het kustlicht “De Sergeant”.

Over Gerard en Emma Bergsma te Zoutelande. (bijgewerkt 18-04-2020)

Het echtpaar Bergsma had te Zoutelande een voortrekkersrol, hij wat betreft het toerisme en zij betreffende emancipatie. Klik op de link hieronder om het verhaal te lezen.

Over Gerard en Emma Bergsma te Zoutelande

Wat is het verhaal over deze ansichtkaart van Lijsjesdag en wie staan er op? Klik op onderstaande link om het verhaal te lezen.

Het verhaal over de ansichtkaart van Lijsjesdag

Over de Zoutelandse “Drichten”. (Bewerkt 7-07-2021)

Vroeger werden percelen afgescheiden door “drichten”, de laatste stukjes “dricht” dreigen echter verloren te gaan, klik op de link hieronder om erover te lezen.

Over de Zoutelandse “Drichten”.

De geschiedenis van “Hotel Willebrord”en “Zaal Middendorp”.

“Hotel Willebrord” en “Zaal Middendorp” worden binnenkort gesloopt, klik op onderstaande link om de geschiedenis van die gebouwen te lezen.

De geschiedenis van “Hotel Willebrord” en “Zaal Middendorp” in Zoutelande