Foto’s Oud Zoutelande

Welkom bij de foto’s van oud Zoutelande. Bij het opstarten van deze website in 2008 heb ik er snel veel foto’s opgezet. Gelijk daarna had ik een paar grote fotoprojecten om op de website te zetten waardoor ik veel tijd achter de computer doorbracht en het er niet van kwam om de foto’s van “Oud Zoutelande” aan te vullen. Ook is sinds 2008 mijn verzameling sterk uitgebreid en ik heb bij bijna elke straat ook een foto gezet waarop de huidige situatie is te zien. Het reaultaat is dat op deze webpage 500 foto’s zijn te zien van Zoutelande vanaf 1900 tot en met 2010, de foto’s zijn per straat gerangschikt. Alle foto’s zijn voorzien van een korte tekst. Door met de linkermuisknop op een foto te klikken krijgt men een grotere foto, alleen daaronder is de verklarende tekst leesbaar.
VEEL PLEZIER BIJ HET KIJKEN!!!

Luchtfoto’s Zoutelande

Klik op onderstaande link voor luchtfoto’s van Zoutelande.
Fotoalbum Luchtfoto’s

Panorama Richting Vlissingen

Doordat Zoutelande zo kort aan het duin ligt zijn er vanaf het duin vele panorama foto’s gemaakt. Ik heb deze foto’s in mijn verzameling ingedeeld als panorama richting Vlissingen en richting Westkapelle. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Panorama richting Vlissingen

Panorama Richting Westkapelle

Doordat Zoutelande zo kort aan het duin ligt zijn er vanaf het duin vele panorama foto’s gemaakt. Ik heb deze foto’s in mijn verzameling ingedeeld als panorama richting Vlissingen en richting Westkapelle. Klik op onderstaande link voor de foto’s.

Fotoalbum Panorama richting Westkapelle

Westkapelseweg

Vroeger heette de Westkapelseweg de Straatweg, de foto’s van buiten de bebouwde kom heb ik ondergebracht in het album WESTKAPELSEWEG. De Westkapelseweg is in 1932 verbreed en er kwam ook een fietspad en een sloot naast. Klik voor foto’s van de Westkapelseweg op onderstaande link.

Fotoalbum Westkapelseweg

Straatweg

De Straatweg heet nu Westkapelseweg, ook het westelijke gedeelte van het Willibrordusplein werd vroeger Straatweg genoemd, in dit album staan de foto’s van binnen de bebouwde kom. Klik op de link hieronder voor de foto’s.
Fotoalbum Straatweg

Het Noordervroon

Klik voor de foto’s van het Noordervroon op onderstaande link.
Fotoalbum Noordervroon

Kerk

De foto’s van de kerk zijn verdeeld over twee albums, A en B.

Fotoalbum A bevat de oudste foto’s van de kerk, klik op onderstaande link om die te bekijken.
Fotoalbum Kerk Album A

Klik voor foto’s van de kerk, Album B, op onderstaande link.
Fotoalbum Kerk Album B

Willibrordusput

Volgens overlevering was deze put door Willibrord gegraven bij zijn bezoek aan Walcheren. De put zoals die op de foto’s is te zien verdween door de aanleg van een dijk in 1958. De huidige put, met betonvloer, is gebouwd in 1981. Klik voor foto’s van de willibrordusput op onderstaande link.
Fotoalbum Willibrordusput

Langstraat

De foto’s van de Langstraat staan in twee albums, A en B.

Klik op onderstaande link voor de foto’s van de Langstraat Album A.
Fotoalbum Langstraat A

Klik op onderstaande link voor de foto’s van de Langstraat Album B.
Fotoalbum Langstraat B

Duinweg

Van de Duinweg zijn erg veel foto’s gemaakt, die zijn te vinden in drie albums, A, B en C.

Voor foto’s van de Duinweg, Album A klikt u op onderstaande link.
Fotoalbum Duinweg A

Voor foto’s van de Duinweg, Album B klikt u op onderstaande link.
Fotoalbum Duinweg B

Voor foto’s van de Duinweg, Album C klikt u op onderstaande link.
Fotoalbum Duinweg C

Langendam

Nu is het Langendam maar vroeger werd deze straat Langendamschestraat genoemd of in de periode dat er een hulppostkantoor was gevestigd: Poststraat. Voordat de weg naar Biggekerke bestraat werd noemde men het gedeelte buiten de bebouwde kom: Grintweg. Klik op de link hieronder voor foto’s van de Langendam.
Fotoalbum Langendam

Timmermansstraat

Klik voor foto’s van de Timmermansstraat op de link hieronder.
Fotoalbum Timmermansstraat

Molenstraat/Timmermansstraat

Het gedeelte van de Timmermansstraat tussen de Noordstraat en de Nieuwstraat heette vroeger de Molenstraat.Klik voor foto’s van de Molenstraat op de onderstaande link.
Fotoalbum Molenstraat

Smidsstraat

Klik voor foto’s van de Smidsstraat op onderstaande link.
Fotoalbum Smidsstraat

Molenweg

Klik voor foto’s van de Molenweg op onderstaande link.
Fotoalbum Molenweg

Molen

De molen van Zoutelande is gebouwd in 1722, de laatste grote restauratie was in 2007/2008. Klik voor foto’s van de molen op onderstaande link.
Fotoalbum Molen

Hoenderstraat

De straten rond de kerk hadden vroeger drie verschillende namen, oostelijk van de kerk liep de Hoenderstraat. Ten noorden van de kerk liep de Noordstraat en ten westen liep de Straatweg. In 1955 werd het een plein, het Kerkplein en na de gemeentelijke herindeling van 1966: Willibrordusplein. Klik op onderstaande link voor foto’s van de Hoenderstaat.
Fotoalbum Hoenderstraat

Noordstraat

De Noordstraat liep vroeger door tot aan de Straatweg. Wat nu het Noordelijke deel van het Willibrordusplein is was vroeger de Noordstraat. Klik voor foto’s van de Noordstraat op onderstaande link.
Fotoalbum Noordstraat

Zoutelande Strand

Tussen 1910-1920 startte de ontwikkeling van Zoutelande als badplaats. Vanwege de fraaie ligging aan het strand en doordat steeds meer mensen op vakantie gingen werd het steeds drukker. Het eerst werd het Zuiderstrand toeristisch ontwikkeld, na de tweede wereldoorlog werd het toerisme steeds massaler en nu is het strand van Westkapelle tot aan Vlissingen helemaal bezet. Foto’s van het strand zijn verdeeld over drie albums: Het Westerstrand, Strand en dijk voor Zoutelande en het Zuiderstrand.

Klik op onderstaande link voor de foto’s van het Westerstrand.
Fotoalbum Westerstrand

Door op onderstaande link te klikken ziet u de foto’s van het gedeelte van de Dijk en Duin, recht voor Zoutelande
Fotoalbum Dijk en Duin voor Zoutelande

Klik voor foto’s van het Zoutelandse Zuiderstrand op onderstaande link.
Fotoalbum Zuiderstrand

Scheepsstrandingen. bij Zoutelande

Als verzamelaar heb je met het ene onderwerp meer dan met het andere, scheepsstrandingen spreken mij enorm aan. Maar om foto’s of ansichtkaarten van scheepsstrandingen te vinden is zeer moeilijk. Er staat niet altijd een plaatsnaam bij en de schepen lijken soms veel op elkaar. Veel informatie is te vinden in de boeken van C. Heijkoop, waarvan ik hieronder een paar titels zal noemen. Bij de strandingen is niet precies het grondgebied van de gemeente Zoutelande aangehouden maar ruwweg het strand tussen Westkapelle en Dishoek. MEER INFORMATIE, KRANTENKNIPSELS OF FOTO’S OVER SCHEEPSSTRANDINGEN IS ALTIJD WELKOM!
Bij de foto’s staat niet veel informatie. Hieronder enkele boeken van C. Heijkoop waarin meer valt te lezen over scheepsstrandingen en waaruit de webmaster, met toestemming, ook gedeeltelijk zijn informatie heeft gehaald.
De Westerschelde bij storm en mist (1983).
Sleepvaart en berging om de zuid (1996).
D’n Wasschappelsen engel (2000).
Klik op onderstaande link voor de foto’s van de scheepsstrandingen bij Zoutelande.
Fotoalbum Scheepsstrandingen

Het Bosje

Het Bosje was een mooi paadje naar het strand, vanaf het Duinstraatje naar het Martgat en dan naar het Zuiderstrand. Of je bleef er zitten samen met andere inwoners van Zoutelande, lekker uit de wind en in de zon. Na de eerste fase van de dijkaanleg in 1955 had het Bosje al veel van haar charme verloren. Bij dijkwerkzaamheden en de aanleg van een rolstoelhelling in 2009 is er van Het Bosje bijna niets meer overgebleven.
Klik voor foto’s van het Bosje op onderstaande link.
Fotoalbum Het Bosje