(Alles wat u nog niet wist over een topfotograaf op Zoutelande)
Voordat u denkt dat de webmaster het over zichzelf heeft en naast zijn schoenen loopt, dat valt mee, ik mag dan soms een redelijke foto maken maar ik ben meer (Zoutelande) verzamelaar dan fotograaf. Zoutelande werd ooit door een topfotograaf bezocht. Al is ook dat enigszins misleidend, het waren er twee, de gebroeders Theodor en Oscar Hofmeister uit Hamburg. Ik was nog maar een paar jaar aan het verzamelen toen ik op een ansichtkaartenbeurs een paar mooie, gekleurde, ansichtkaarten aan mijn verzameling toe kon voegen. De kaarten dateerden duidelijk van voor 1910, in die periode werden ansichtkaarten soms met de hand ingekleurd omdat men wel in kleur kon drukken maar nog niet in kleur kon fotograferen. Maar deze kaarten waren duidelijk mooier ingekleurd als wat toen gebruikelijk was, het leek eigenlijk wel een schilderij.
Een zeer fraai ingekleurd panorama van Zoutelande uit 1907 gemaakt door de gebroeders Hofmeister uit Hamburg (Klik op een afbeelding voor een vergroting).
Achterop de kaarten stond: Naar Kunstphotographiën van Th en Oscar Hofmeister uit Hamburg met daarbij een serienummer en de naam van de drukkerij: Knackstedt & Näther, lichtdruck, Hamburg. (Zie de foto hieronder)
Ik wist niet wat kunstfotografie was en dacht dat de gebroeders Hofmeister een kaart hadden uitgegeven met een foto van een schilderij, waar het veel op lijkt. En omdat de gebroeders Köster (Heinrich *1878 Oldenburg +17-12-09 Bremen en Eduard (*1883 Oldenburg +6-08-1910 Veere) die ook uit Hamburg kwamen rond 1907 hier in Zoutelande schilderden dacht ik dat het misschien een afbeelding was van één van hun schilderijen. Ik nam hierover contact op met Andrea van Leerdam, zij studeerde Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht. Zij hielp mij op het juiste spoor, bij kunstfotografie worden geen foto’s van schilderijen gemaakt maar het is een bijzondere vorm van fotografie en het afdrukken daarvan. Simpel gezegd worden bij kunstfotografie de verschillende kleuren apart van elkaar op het papier gedrukt, een techniek die rond 1900 zeer populair was.
Een zeer fraai ingekleurde opname gemaakt door de gebroeders Hofmeister van het in 1957 vanwege dijkaanleg afgebroken wijkje “d Oogte”.
De Duitse gebroeders Hofmeister waren amateurfotografen maar zij behoorden tot de top van de kunstfotografen. Zij namen deel aan verschillende exposities zoals: Hamburg 1895, en “Photo-Club de Paris in Parijs, 1898, “Photographic Salon” New York 1899, „Ausstellung für Künstlerische Photographie“, Berlin 1899 en „Ausstellung für Bildnisphotographie“, Wiesbaden in 1903. (Bron: Wikipedia. Zie de link onderaan dit artikel)
Kees de Vos en zijn vrouw Suzanna Bakker, de kaart kreeg de titel: “Een ochtendpraatje” met rechts de originele foto.
Er mag dus wel gezegd worden dat ze wereldberoemd waren en in 1907 kwamen ze naar Zoutelande. Enkele jaren later kwam ik door te ruilen in het bezit van een originele foto met dezelfde afbeelding als een kaart van Th. En Oscar Hofmeister, in het Duits staat er op de achterkant welke kleuren de gebouwen en kleding van de mensen hebben zodat de conclusie wel kan worden getrokken dat dit een originele foto is die door de gebroeders Hofmeister is gemaakt, tussen de tekst zien we ook het jaartal 1907 staan.
De achterkant van de foto met in het Duits welke kleuren er gebruikt moeten worden.
Op de foto staan Kees de Vos (Lange Kees) en zijn vrouw Suzanna Bakker, zij werden ook samen geschilderd door Ferdinand Hart-Nibbrig. Ik kocht mijn eerste computer en werd aangesloten op het internet en legde contact met een museum in Hamburg. In gebrekkig Duits legde ik uit wat ik in mijn verzameling had en of zij daarover nog aanvullende informatie hadden. Ik kreeg netjes antwoord, het was hun niet bekend dat de gebroeders Hofmeister in Zoutelande hadden gefotografeerd, wel was bekend dat ze in 1907 in o.a. Volendam en Marken waren geweest. Afbeeldingen daarvan zijn te vinden op internet, die zijn gedrukt bij dezelfde drukkerij en hebben hetzelfde stempel van de drukkerij en serienummer: 600. Een originele door de gebroeders Hofmeister gemaakte foto in particulier bezit was bij het museum ook niet bekend en dat vonden zij dan ook heel bijzonder.
Er zijn mij, tot nu toe, maar drie Zeeuwse afbeeldingen bekend waar achterop staat dat ze zijn gemaakt naar Kunstphotographiën van Th. En Oscar Hofmeister en die zijn allemaal gemaakt op Zoutelande. Van dezelfde drukkerij en met hetzelfde serienummer zijn er nog wel een paar andere Zeeuwse ansichtkaarten bekend, die hebben hetzelfde serienummer (600) maar er staat geen naam van een fotograaf achterop.
De foto hierboven komt wel uit de 600 serie en heeft het stempel van de drukkerij uit Hamburg maar mist de tekst: Naar Kunstphotographiën van Th en Oscar Hofmeister uit Hamburg.
Ik heb drie verschillende kaarten gemaakt te Zoutelande met de tekst: “Naar Kunstphotographiën van Th en Oscar Hofmeister uit Hamburg” en drie andere kaarten uit de 600 serie zonder deze tekst. Zeeland was een provincie rijk aan klederdracht en mooie plekjes maar blijkbaar hadden de gebroeders Hofmeister het hier snel gezien als het klopt dat ze niet meer dan drie kaarten van Zoutelande hebben uitgegeven. Mocht u aanvullende informatie hebben of weten dat er meer foto’s of ansichtkaarten in Zeeland zijn gemaakt door de gebroeders Hofmeister dan hoor ik het graag.
Voor meer informatie over de gebroeders Hofmeister en kunstfotografie kijkt u op: WIKIPEDIA
©André Cijvat www.zoutelandeopfoto.nl december 2022