Afgelopen zaterdag, 15 oktober 2022, speelde het eerste elftal van vv De Meeuwen uit Zoutelande zijn 1500ste competitiewedstrijd. Ik heb een overzicht van de periode 1949-2022 gemaakt.
In een voetballoze periode met verder ook weinig andere activiteiten (Het wegens corona grotendeels afgelaste voetbalseizoen 2020-2021) is er tijd genoeg om eens wat onderzoek te doen, de regenachtige dagen geven extra aanleiding om achter de computer te kruipen. Vanaf eind jaren ‘90 knip ik alles over Zoutelande uit de krant en toen ik een paar jaar later mijn eerste computer kocht maakte ik daarmee een database om de knipsels te archiveren en ze ook snel en makkelijk terug te kunnen vinden. Als je dat maar lang genoeg doet krijg je een mooie reeks en kun je ook eens terugkijken, voor wat betreft De Meeuwen kan je dan eens bekijken of je tegen een bepaalde tegenstander al eens vaker hebt gevoetbald en wat de uitslag was. Het internet breidde zich steeds verder uit en er was vanalles op te vinden.
Zo plaatste de Zeeuwse Bibliotheek heel veel oude kranten online met een programma waarmee je op trefwoord kan zoeken. Maar als je dan denkt “ik wil alle uitslagen ooit van De Meeuwen compleet terugzoeken” dan valt dat toch nog niet mee. Want bij het zoeken op het trefwoord “Meeuwen” krijg je niet alleen de voetballende vogels uit Zoutelande maar ook veel “tarra” zoals b.v. de overlast gevende meeuwen in Vlissingen. Na een lange periode van intensief speuren en noteren had ik alle competitie wedstrijden compleet. Eerst van een bepaald voetbalseizoen alle tegenstanders noteren en dan net zo lang zoeken tot je alle uit- en thuiswedstrijden op een rijtje hebt. En als je dan alle uitslagen hebt dan moet daar natuurlijk een lijstje van gemaakt worden. Maar met het simpelweg optellen van alle competitiewedstrijden stuit je ook nog op grensgevallen, zo zijn in het seizoen 1952-1953 en 1955-1956 twee wedstrijden gespeeld tegen ploegen die uit de competitie zijn genomen. Moet je die meetellen of niet? Ik heb ze niet meegeteld want de punten van die ploegen ontbreken in het eindoverzicht en ook het doelsaldo klopt dan niet meer. Het scheelt De Meeuwen wel twee gewonnen wedstrijden, één daarvan was tegen VSC de niet meer bestaande voetbalclub uit Vrouwenpolder.
Zo besloot ik om alle eindstanden eens onder elkaar te zetten, compleet met doelsaldo en op welke plaats De Meeuwen was geëindigd, op die manier wilde ik een totaalstand maken van alle competitie wedstrijden die er zijn gespeeld. Om dan alles, van ruim 70 seizoenen, onder elkaar te zetten en dan op te tellen leek me nogal lastig. Als je dan een foutje maakt moet je helemaal opnieuw beginnen en is het lastig te overzien waar je de fout hebt gemaakt. Dus, dacht ik, ik tel alles per tien seizoenen op, dan kan ik door op een andere manier te tellen controleren of alles klopt. Toen ik daarmee klaar was bleek dat het opbreken in stukken van (ongeveer) tien seizoenen niet alleen goed was om het rekenwerk te controleren maar het gaf ook nog eens een heel mooi overzicht van de ups-en-downs van De Meeuwen in de verschillende periodes. Omdat ik eens wilde kijken of er verschil was in gemaakte doelpunten per seizoen deelde ik de opgetelde voor- en tegendoelpunten door het aantal wedstrijden (doelpuntgemiddelde) en gezien de uitkomsten lijkt het er op dat hoe hoger het niveau hoe lager het cijfer van het doelpuntgemiddelde. Het voetbal van vroeger en nu is natuurlijk bijna niet te vergelijken maar het geeft wel een mooi beeld, we gaan het eens bekijken.
1949-1960
De Meeuwen is in december 1948 opgericht, dat is mooi maar ze hadden b.v. niet eens een veld om op te spelen. Eerst moet er maar eens geoefend worden, er worden oefenwedstrijden gespeeld op weilanden in de Molenweg en bij de Werendijkseweg (wei van Thorenaar). Er wordt besloten om vanaf het seizoen 1949-1950 aan de competitie mee te doen, men mag starten in de afdeling 2de klasse C. In de Duinweg ligt een gerooide boomgaard die eigendom is van P. Leijnse. Die wil hij wel aan De Meeuwen verhuren, het veld wordt gelijk gemaakt, nissenhutten worden aangekocht om te gebruiken als kleedkamer en er kan gespeeld worden(*1). Het veld is eigenlijk iets te klein maar het mag.
Foto: Het voetbalveld aan de Duinweg t.h.v. het Streefkerkse Huis werd gehuurd van P. Leijnse.
Het eerste seizoen is moeilijk, er wordt geen punt gehaald en het doelsaldo spreekt boekdelen (13-80). Er worden wedstrijden met 8-0, 9-0 en 10-0 verloren van Nieuwdorp 2, Nieuwland 1 en Arnemuiden 2(*2). Het zijn heel andere tijden dan nu, zo moeten de meeste voetballers ‘s ochtends eerst nog werken voor de baas want er is alleen een vrije zaterdagmiddag. Voor een uitwedstrijd tegen de Bevelanders gaat men dan op de fiets naar Veere. Daar gaan ze zonder de fietsen met de veerboot over naar Kamperland en vanaf de boot wordt er dan naar het voetbalveld gelopen. Na de wedstrijd het ergste vuil er afspoelen onder de kraan of in een bak koud water. En dan dezelfde weg weer terug waarbij er soms wel eens werd afgestapt bij café Boone te Meliskerke maar erg veel te besteden hadden de meesten niet. In het tweede seizoen wordt in de 21ste competitiewedstrijd (totaal aantal wedstrijden) de eerste overwinning behaald, Nieuwland wordt in een uitwedstrijd met 1-3 verslagen(*3) en het totaal aantal winstpartijen in dat seizoen is vier zodat er acht punten worden gehaald(*4). De progressie blijkt ook uit het feit dat in het seizoen 1952-1953 het eerste positieve doelsaldo valt te noteren 55-54 in zestien wedstrijden(*5). Een jaar later wordt er zelfs van de negen deelnemende teams een derde plaats behaald, het blijkt een uitschieter want in de daaropvolgende seizoenen zijn het een 7de, 6de en een enkele 4de plaats maar toch verbetert het doelsaldo in de loop der jaren(*6). Wat opvalt aan het doelgemiddelde en de verschillende uitslagen is dat er zo veel wordt gescoord, uitslagen als 7-4, 2-5 en 7 of 8-1 komen regelmatig voor. Dat komt door het systeem waarmee vroeger werd gespeeld, men speelde met vijf aanvallers, drie middenvelders en maar twee verdedigers (2-3-5) zodat we veel doelpuntrijke wedstrijden zien. De eerste 0-0 in een competitiewedstrijd kom ik pas tegen in het 16de(!) seizoen van De Meeuwen, in de uitwedstrijd van 19-09-1964 tegen Kats wordt er voor het eerst niet gescoord en dat is de 253ste competitiewedstrijd!(*8).
Foto: De Meeuwenvoetballers van het eerste seizoen toen gespeeld werd in zwarte shirts en in 2-3-5 opstelling. Achter de namen het aantal gespeelde wedstrijden. (Foto uit jubileumboekje De Meeuwen 25 jaar.)
In de eerste jaren wordt er in een zwart shirt gevoetbald maar vanaf 1955 zijn de clubkleuren groen/wit. Wat betreft de trainers van die eerste jaren, dat was allemaal vrijwilligerswerk. De eerste trainer was dhr. Wielemaker uit Koudekerke, van oudere Meeuwenspelers heb ik wel eens begrepen dat hij meer bokslessen gaf dan voetbaltraining. Hij werd al snel opgevolgd door dhr. H. van Glansbeek die in de Bosweg woonde. De laatste trainer die de eerste decade volmaakte, P. Dubbeldam, trof het niet. P. Leijnse zegde de huur van het voetbalveld op en een nieuw veld was nog niet beschikbaar. De aanleg van een nieuw voetbalveld zat al enige tijd in de planning bij de toen nog zelfstandige gemeente Zoutelande maar het was er nog niet. De gemeente had de handen vol aan de nieuw aan te leggen dijk waarvoor een deel van het dorp moest worden afgebroken. Hierdoor zat de gemeente ook erg krap bij kas. Trainer Dubbeldam moest noodgedwongen trainingen geven in zaal Middendorp en voor de wedstrijden moest worden uitgeweken naar buurman De Noormannen die zelf op zondag speelden. Toch diende zich in deze moeilijke periode ook een lichtpuntje aan, eerst werden de A-junioren kampioen en een jaar later de B-junioren. Voorboden van een mooie toekomst.
Hieronder valt de totaalstand te zien over de periode 1949-1960. Door al deze “tussenstanden” te bekijken valt af te lezen hoe het De Meeuwen in die periodes verging. Dat is vooral goed af te lezen aan het verschil in winst- en verliespartijen en de voor- en tegendoelpunten.
De moeilijke beginperiode laat zich aflezen in de cijfers. Als we kijken naar het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd in deze 10 jaar dan ligt dat op 6,11. Waarschijnlijk heeft dit cijfer te maken met het 2-3-5 systeem waarin werd gespeeld maar als naar de totale cijfers over de hele periode wordt gekeken lezen we hieraan toch ook het niveau af. Zeker als over de lange termijn wordt gekeken geldt: hoe hoger het niveau, hoe lager het gemiddeld aantal doelpunten.
Klik op een foto of een overzicht, zoals hieronder, voor een vergroting.
1960-1970
Tot en met het seizoen 1960-1961 is het behelpen maar dan eindelijk bij de start van het seizoen 1961-1962 is het veld klaar en kan De Meeuwen weer echt thuisspelen, al zijn er dan nog geen kleedkamers of kantine en gebruikt men daarvoor de consumptietent van Bram de Kam die ‘s zomers op het zuiderstrand staat. Dat jaar krijgt De Meeuwen ook zijn eerste betaalde trainer, zijn naam is Cas Hubregtse(*9) en hij was in die tijd een bekende aanvaller van Zeeland Sport. Er is bij de jeugd op dat moment zeer veel talent en de gedreven manier waarop Cas met voetbal bezig is slaat aan. Het eerste jaar wordt De Meeuwen gelijk kampioen van de klasse Afdeling 2A. Om te promoveren moet er echter een nacompetitie worden gespeeld tegen twee andere kampioenen, Duiveland en Kats, want er zijn maar twee promotieplaatsen voor drie kandidaten. Zowel Duiveland als Kats worden twee maal met ruime cijfers verslagen zodat De Meeuwen promoveert naar de 1ste klas Afdeling.(*10) De Meeuwen heeft geen aanpassingsproblemen want ze draaien goed in de top mee. Men eindigt samen met buurman VCK op de eerste plaats en een beslissingswedstrijd moet uitkomst bieden, die wordt gespeeld in Serooskerke maar gaat met 4-2 verloren. Omdat de KNVB in de 4de klasse een club te kort komt promoveert De Meeuwen toch(*11). Het verblijf in de 4de klasse KNVB levert ook weer eens nieuwe tegenstanders op zoals VVN, Chrislandia en The Gunners. In de periode 1960-1970 wordt er vier keer gepromoveerd en stijgt De Meeuwen van de laagste klasse, 2de klas Afdeling, naar de op dat moment hoogste klasse in het zaterdagvoetbal, de 2de Klasse E. Die laatste promotie maakt trainer Cas Hubregtse niet meer mee, hij stopt op het eind van het seizoen 1967-1968 en wordt trainer van vvVeere. Zijn opvolger Lery v/d Velde, die militair instructeur is, wordt gelijk kampioen waardoor De Meeuwen promoveert naar de 2de Klas KNVB. In dat seizoen (1968-1969) wordt er van de 20 gespeelde wedstrijden geen enkele verloren, er wordt 18 keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Op 29 maart 1969 worden er, in de enigste competitiewedstrijd tot nu toe, zelfs dubbele cijfers gehaald als er met 11-0 wordt gewonnen van Roda Boys.
Foto: De Meeuwen kampioen eind jaren ’60. Dat wordt gevierd met muziekvereniging Luctor et Emergo bij het clubhuis café “Royal” van voorzitter K. Cijvat.
De Meeuwen zal in het seizoen 1969-1970 dan uitkomen in de 2de klas KNVB, op dat moment de hoogste klasse. De eerste vier clubs zullen promoveren omdat in dat jaar een eerste klasse wordt geformeerd. Het technisch zeer begaafde Meeuwen wordt in de voorbeschouwingen een hoge positie toebedacht maar dat komt er niet helemaal uit, de Zoutelandse volksaard is niet brutaal genoeg. Van de 22 wedstrijden dat seizoen wordt er maar liefst elf keer gelijk gespeeld. De openingswedstrijd van dat seizoen wordt gespeeld tegen Arnemuiden, een topwedstrijd waar zo’n 2500 toeschouwers op af komen, de wedstrijd eindigt in 0-0 maar is toch boeiend (*12).
Verschillende spelers van Meeuwen 1 zoals Jo Melis, Wim Lievense, Frans van der Heijde, Bram Pattenier, Daaf Faasse en Leen Dingemanse spelen in het Zeeuws zaterdag elftal en Daaf Francke is zelfs de eerste Zeeuw die in de selectie van het Nederlands zaterdagelftal speelt(*13). Vanwege werkzaameden stopt trainer v/d Velde in februari 1970 en is de bekende Jo Jansen zijn opvolger. In tien jaar tijd zijn de negatieve cijfers omgedraaid en is de balans positief. Het doelpuntgemiddelde per wedstrijd over deze 10 jaar zakt naar 4,48, we zien in deze tienjarige periode dan ook een niveau verschil van laag (afd. 2A) naar hoog (KNVB 2E). Het doelpuntengemiddelde per seizoen daalt navenant van 5,9 naar 2,32.
1970-1980
Niet alleen binnen de lijnen gaat het de vereniging goed maar door grote zelfwerkzaamheid van de leden komt er ook een mooie kantine en een tribune, later komt daar een bestuurskamer, nog meer kleedkamers en een tweede veld bij. Als één van de eerste verenigingen in Zeeland komt er bij De Meeuwen goede verlichting bij het hoofdveld. Dat zorgt er voor dat ook andere teams hier ‘s avonds wel eens willen voetballen.
Foto: vvDe Meeuwen is één van de eerste voetbal verenigingen met een goede verlichting bij het hoofdveld.
In 1973 wordt er voor het eerst een profclub naar Zoutelande gehaald, het is Club Brugge met Ruud Geels in de gelederen. De toeschouwers staan rijendik langs het veld en zien Brugge met 8-0 winnen, een enorme hoosbui maakt een voortijdig einde aan het duel(*14). Later zullen meer profclubs volgen zoals NEC, Roda JC, Fortuna Dusseldorf en jarenlang achter elkaar Willem II. In de beste tijden wordt er van die laatste club maar nipt verloren (5-6 in Juli 1974 (*15) en zelfs een keer gelijk gespeeld (2-2 in Juli 1974(*16). Uiteindelijk wordt er 15 keer tegen Willem 2 gespeeld, in de jaren 1979 en 1980 ontbreekt deze wedstrijd in de voorbereiding omdat Willem 2 trainer Henk de Jonge er geen voorstander van is (*17). In 1990 wordt deze wedstrijd voor het laatst gespeeld en er wordt dan inmiddels al met 0-17 verloren (*18).
Succes maakt vele vrienden. In de succestijd van de Meeuwen reisden dan ook vele suporters mee met de Meeuwenbus, tegen een kleine vergoeding. Dorpsbewoners die men anders nauwelijks op het voetbalveld zag wilden er ook bij horen en kwamen kijken. Niemand keek dan ook vreemd op toen voetbal liefhebber Chris zich meldde voor de uitwedstijd naar Noordwijk. Maar toen Chris, vlak voor het vertrek, de bus binnenstapte keek men toch wel even vreemd op. Met laarzen aan en nog wat atributen die men niet van een voetbalsupporter zou verwachten. Tijdens de reis informeerde Chris bij de chaffeur hoe laat de bus weer naar Zoutelande zou vertrekken. De bus kwam in Noordwijk aan op het vlak aan de duinen gelegen sportpark van de plaatselijke voetbalvereniging. Chris pakte zijn tas, zijn vishengels en zijn hengelsteunen en stapte de bus uit. Aas had hij in Zoutelande al gehaald bij Sjaak Koets, dat hij verkocht in het kleine schuurtje achter het huis van zijn grootouders aan de Langendam. Dus kon Chris zo de duinen over om lekker te gaan vissen. Goed op tijd voor de thuisreis meldde Chris zich weer bij de bus met een lekker maaltje verse scharren.
Foto: Het dorp Zoutelande met de daarnaast gelegen voetbalvelden rond 1980.
De periode 1970-1980 is er verder één met twee gezichten. Eerst wordt het succes geconsolideerd maar op het einde van deze tienjarige periode blijkt dat, zoals dat het geval is bij meerdere dorpsclubs op Walcheren, de kwaliteit niet aanwezig is om op hetzelfde hoge niveau te blijven acteren. Cas Hubregtse is als trainer teruggekeerd en in de eindstand eindigt De Meeuwen een paar keer zo rond de zevende, achtste plaats. Op het einde van het seizoen 1973-1974 vertrekt Cas als trainer, De Meeuwen eindigt op een tiende plaats en moet beslissingswedstrijden spelen tegen Dinteloord en Jodan Boys, doordat gelijk de eerste wedstrijd met 1-0 wordt gewonnen van Dinteloord degradeert De Meeuwen niet en hoeft ook niet verder te spelen in de nacompetitie (*19). Opvolger Jan Meulmeester doet het in zijn eerste seizoen als trainer (1974-1975) gelijk goed, De Meeuwen eindigt op een derde plaats, de hoogste positie die in die periode bereikt is. Het is een extreem nat jaar en daardoor kan er regelmatig niet op het trainingsveld worden geoefend. Trainer Meulmeester laat dan de spelers lange afstanden hardlopen en raakt hierbij zelfs in het nachtelijk duister op de binnenwegen van Walcheren de weg kwijt zodat er een nog grotere afstand wordt afgelegd. Trainer Meulmeester krijgt hierdoor de bijnaam “Meul de Beul”(*20) en het pas nieuwe trainingsveld bij het Kustlicht wordt omgedoopt tot “Modderoord”. Apart is het ook om van dat seizoen de indeling eens te bekijken, de tegenstanders zijn o.a.: ASWH, DOTO, PPSC, RCL, SIZO, SSS en WHS, zoek de afkortingen maar eens op en kijk waar ze vandaan komen.
Foto: De consumptietent van Bram de Kam doet in de eerste jaren na de aanleg van het nieuwe sportcomplex van vvDe Meeuwen dienst als kantine.
Daarna komen er mindere jaren voor de Zoutelandse voetbalploeg, in het seizoen 1976-1977 wordt De Meeuwen niet ingedeeld bij de Zeeuwse ploegen Arnemuiden en WHS (2B) maar bij clubs uit de regio Amsterdam en de Zaanstreek(2A). Er wordt geprotesteerd en er is zelfs een club die wil ruilen maar de KNVB houdt voet bij stuk(*21). Leen Dingemanse is dan al gestopt (1975) en keeper Ad Flipse ziet de verre reizen ook niet zitten en gaat in het tweede elftal spelen. Alles bij elkaar worden er toch nog wel wat punten gepakt maar als er na een lang seizoen een beslissingswedstrijd moet worden gespeeld tegen Neo’25 gaat die met 0-2 verloren en degradeert De Meeuwen voor het eerst sinds de oprichting(*22). Op het einde van deze periode komt De Meeuwen negatief in het nieuws vanwege verschillende afgelastingen. Zo wordt er b.v. in december 1979, van alle standaardteams in Zeeland, alleen op Zoutelande niet gespeeld…..(*23)
Foto: In 1975 wordt de Meeuwenjeugd gefotografeerd op de door de leden zelf gebouwde tribune.
Op het eind van het seizoen 1979-1980 is het spannend onderin de ranglijst. Zaamslag en De Meeuwen spelen in de laatste wedstrijd van dat seizoen tegen elkaar en hebben beiden nog één punt nodig om niet te degraderen, de wedstrijd eindigt niet verrassend in een 1-1 stand(*24). De “winst en verlies cijfers” schieten ook gelijk in het rood, alleen het doelsaldo van “alle wedstrijden” blijft nog net positief. Het doelpuntengemiddelde over deze tien seizoenen is het laagste tot nu toe: 2,71.
Foto: Waar nu tennisbanen liggen was vroeger het trainingsveld. We zien de nieuwbouw van kleedkamers en achteraan de oudste kleedkamers en toko.
1980-1990
De situatie aan het begin van de jaren ‘80 laat zich het best illustreren aan het feit dat de oudere spelers tot op het allerlaatst in het eerste elftal (moeten) blijven spelen omdat er kwalitatief geen goede aanvulling is, zo doet Bram Pattenier in 1981 nog een keer mee, op 37-jarige leeftijd en Daaf Faasse blijft meespelen tot het echt niet meer gaat. Voor aanvang van het seizoen 1981-1982 vervangt Cas Hubregtse de zieke Albert Vogel en begint zo aan zijn vierde en laatste periode bij De Meeuwen(*25). Een succesperiode wordt het dit keer niet, er worden slechts twee wedstrijden gewonnen en het wordt dan ook een laatste plaats en degradatie naar de 4de klas KNVB. Toch is Cas ook het daarop volgende seizoen trainer en de resultaten in de 4de klas zijn wel beter maar toch eindigt het seizoen in mineur. Verschillende keren zijn er in dat seizoen problemen tussen Cas en het bestuur en tussen de trainer en spelers van de eerste selectie en in maart 1983 stapt hij zeven wedstrijden voor het einde van de competitie op. Ronald Filius vertelde hierover dat hij door Cas voor de wedstrijd tegen MEVO bij de selectie was gehaald maar toen hij die zaterdag op het voetbalveld aankwam was Cas, onder druk van het bestuur, vlak voor de wedstrijd opgestapt. Wie als interim-trainer het seizoen afmaakt heb ik niet terug kunnen vinden maar waarschijnlijk was dat tweede trainer Daniël Patty. (Mocht u hierover informatie hebben dan hoor ik het graag).
In de volgende seizoenen in die klasse haalt men tot aan 1990 een regelmatige vijfde of zesde plaats. Uitschieter is het seizoen 1985-1986 als De Meeuwen een derde plaats haalt, doordat er een gelijk aantal punten wordt gehaald als de nummer twee Nieuwland moet er een beslissingswedstrijd worden gespeeld voor promotie. In een spannende wedstrijd komt De Meeuwen terug van een 3-1 achterstand. Oud Meeuwenspeler Sjaak Lankhaar en de altijd gevaarlijke Pier Joosse zetten Nieuwland op voorsprong, Adriaan Nijland scoort het eerste Meeuwendoelpunt en Theo Francke en Rob Dek zorgden voor een gelijke stand. In de verlenging kopt Johan Huibregtse de winnende treffer binnen(*26). De daaropvolgende beslissingswedstrijd tegen PTT-Breda werd met 0-1 verloren en zo ging de promotie niet door(*27). In het laatste seizoen van deze decade kwam die promotie er alsnog. Onder trainer Leo Koch bungelde De Meeuwen in het seizoen 1989-1990 lang in de onderste regionen van de ranglijst. Maar na winst tegen koploper VVC’68 ging het opeens een stuk beter en werden er nog flink wat punten gehaald. In dat seizoen werden de periode kampioenschappen geïntroduceerd. De drie periodekampioenen mochten strijden om een promotieplaats. De eerste twee periodes gingen naar VVC, dat als kampioen toch al promoveerde. De derde periodetitel ging naar De Meeuwen, voor VVC werd toen nog geen vervangende periodekampioen aangewezen en zo promoveerde het op de zevende plaats geeindigde De Meeuwen direkt naar de 3de klas KNVB maar het bleek een typisch geval van: “Taking one step forward and slipping two steps back”. In de tussenstand zien we dan ook dat De Meeuwen dieper in de rode cijfers duikt. Het doelpuntengemiddelde over deze periode, 1980-1990 3de en 4de klasse KNVB, stijgt weer licht naar: 3,28
1990-2000
Waarschijnlijk is er bij de promotie naar de 3de klas van de KNVB feest gevierd maar die vreugde was snel voorbij. De nieuwe trainer Huug van Ieperen trof het niet, er werd in het seizoen 1990-1991 slechts 1 van de 22 wedstrijden gewonnen, drie maal werd gelijkgespeeld en 18 keer verloren(*28). Op het eerste seizoen na zijn dit de slechtste cijfers die er ooit zijn gehaald. De degradatie werd de trainer niet aangerekend omdat die wel was verwacht en hij mocht blijven. Maar ook het volgende seizoen begon niet goed en in december 1991 gingen trainer en club “in goed overleg” uit elkaar. Interim-trainer Rob Dek maakte het seizoen af maar ook hij kon “de meubels niet redden” en De Meeuwen degradeerde naar de 1ste klas Afdeling. Drie seizoenen verblijven de Zoutelandse vogels in de afdeling maar in 1995 wordt er na een kampioenschap weer gepromoveerd, positief nieuws is dat het verbijf in de afdeling de negatieve cijfers ietwat dempt al kan een verslechtering niet worden voorkomen. In het seizoen 1995-1996 zien we verandering in het puntentotaal, voor een gewonnen wedstrijd krijg je nu drie punten, het gelijke spel daalt duidelijk in waarde. Het seizoen daarop volgend komen er Hoofdklassen bij en wordt de 4de klasse 3de klasse genoemd dus dat schiet goed op. Richting het jaar 2000 valt er ook weer al wat verbetering waar te nemen, De Meeuwen eindigt op een tweede plaats en mag met de Bevelanders en Apollo uitmaken wie er promoveert, maar er wordt twee keer gelijk gespeeld en in het duel met Bevelanders is Apollo de sterkste. De Meeuwen speelt in deze periode, tot nu toe, voor de laatste keer tegen een profclub, er wordt met 1-5 van De Graafschap verloren (januari 1995)(*29). In 1994 en 1995 belegt de Amsterdamse profclub Ajax een trainingskamp in Zoutelande onder leiding van trainer Louis van Gaal, vele bezoekers komen op de trainingen en wedstrijden af en het is dan ook een groot succes. In de drie seizoenen dat er in de afdeling wordt gevoetbald zit het doelpuntengemiddelde boven de 4. In het seizoen 1996-1997 wordt de 4de klasse 3de klasse genoemd en we zien dan ook nauwelijks verschil in cijfers(=hetzelfde niveau). In vergelijking met de vorige tienjarige periode stijgt het doelpuntengemiddelde dan ook weer licht naar: 3,88.
2000-2010
Toch zet de trend van verbetering zich na 2000 voort, er volgen drie seizoenen achter elkaar dat er als periodekampioen om promotie mag worden gestreden maar promotie levert het nog niet op. Zo wordt in 2002 eerst Kruiningen en daarna WHS beide over twee wedstrijden verslagen maar is in de beslissingswedstrijd, die in Yerseke wordt gespeeld, Seolto met 0-1 te sterk(*30). Als het via de nacompetitie niet lukt dan maar kampioen worden, dat lukt in het seizoen 2003-2004. Twee wedstrijden voor het einde moet er uit bij concurent SKNWK in Nieuwerkerk een punt gehaald worden. Het is meer spannend dan goed maar het blijft 0-0, het feest barst los en De Meeuwen komt weer in de 2de klasse KNVB(*31). Wat in de voorafgaande jaren niet lukte krijgt debuterend trainer Evert Wisse wel voor elkaar.
Foto: De Meeuwen wordt kampioen in de uitwedstrijd tegen S.K.N.W.K.
Drie jaar lang speelt De Meeuwen in de 2de klasse van de KNVB maar een hoge notering zit er niet echt in met een 8ste, 9de en 10de plaats. In dat laatste seizoen wordt een beslissingswedstrijd om degradatie met 2-3 van Tholense Boys verloren(*32). Er volgen dan nog drie seizoenen in de 3de klasse A met eerst twee 9de plaatsen en op het laatst een 4de plaats. Met trainer Hugo Crucq zit de Zoutelandse voetbalclub op het laatst van het seizoen 2008-2009 dicht tegen degradatie aan en hij wordt dan ook in maart ontslagen(*33). Jeugdcoördinator Hans van de Rafelaar neemt zijn taken over en hij weet in de resterende wedstrijden een veilige negende plaats te halen. Hij vormt een zeer streng trainersduo samen met Kees Wijkhuijs maar voetballend gaat De Meeuwen er vanaf dat moment wel op vooruit mede door het goed inpassen van jeugdspelers die hij natuurlijk goed kent. Het daaropvolgende seizoen is hij hoofdtrainer en wordt de nacompetitie gehaald. Eerst wordt over twee wedstrijden van SEOLTO gewonnen maar daarna van Nieuwdorp verloren. Vervolgens mag via een andere route nog worden doorgespeeld en wordt in Domburg buurman VCK met 3-1 verslagen door drie doelpunten van Robin Dek(*34). In Halsteren volgt een finale tegen Altena die in een sfeervolle ambiance wordt gespeeld. Het is een wedstrijd onder tropische omstandigheden en op het laatst komen de Zoutelandse voetballers dan ook te kort en wordt er met 1-2 verloren(*35).
Foto: De beslissingswedstrijd in Halsteren tegen Altena verloopt in een sfeervolle ambiance maar wordt wel met 1-2 verloren.
In de totaalstand is er wel lichte verbetering maar het aantal winstpartijen loopt nog flink achter bij de verliezen, het doelsaldo gaat al wel een heel eind de goed kant op met maar vier doelpunten negatief. Het doelpuntengemiddelde ligt in de eerste vijf jaar hoger dan in de laatste vijf jaar en komt over tien seizoenen gemeten ook weer wat lager uit op: 3,39.
2010-2020
In het toeristische Zoutelande waar het ‘s zomers druk is met vakantiegangers ligt de supermarkt op een voor auto’s en bevoorrading moeilijk bereikbare plaats. Al jarenlang zoekt men naar een andere plaats en dan valt het oog op het Meeuwencomplex. Voor de voetballers wordt een andere plek gezocht zodat hier de nieuwe supermarkt gebouwd kan worden. Er wordt o.a. gekeken naar velden bij de Noordendolfer of naast de brandweerkazerne aan de Langendam maar dat wordt het niet. Tot iemand op het simpele idee komt om het voetbalcomplex een honderd meter op te schuiven. Het oude complex wordt gesloopt en het hoofdveld ingeleverd. Het tweede veld wordt hoofdveld met daarbij een nieuw sportcomplex en een nieuw tweede veld. De uitvoering van de plannen verloopt dan vlot en in 2014 wordt het nieuwe sportcomplex geopend, De Meeuwen heeft een prachtige accommodatie op bijna de oude locatie zodat de naam “D’n Hooghe Hilt” gehandhaaft kan blijven.
Foto: De opening van het nieuwe sportcomplex van vvDe Meeuwen Zoutelande.
In de eerste twee seizoenen van de laatste periode wordt er onder trainer Hans van de Rafelaar tegen promotie aangehikt en wordt er na het behalen van een 4de en een 2de plaats nacompetitie gespeeld maar in die wedstrijden zijn achtereenvolgend Zwaluwe en Nieuwdorp te sterk. Arjan Sandee is de volgende trainer en hij promoveert direct met zeer fraaie cijfers, er worden 18 wedstrijden gewonnen en slechts 3 verloren met een doelsaldo van 59 doelpunten voor en 14 tegen. Keeper Oosse is één van de minst gepasseerde doelverdedigers en Martijn Houterman staat hoog in het topscorers klassement.
Foto: De Meeuwen kampioen in het seizoen 2012-2013 onder trainer Arjan Sandee.
Weer speelt De Meeuwen in de 2de klasse van de KNVB, in vier seizoenen wordt er een 8ste, 9de(2x) en 10de plaats gehaald in een competitie die met 14 ploegen wordt gespeeld. Opmerkelijk is dat in het seizoen 2016-2017 als er een 10de plaats wordt gehaald er wel een positief doelsaldo is 34-32, er worden dan 8 wedstrijden gewonnen en verloren en 11 maal gelijk gespeeld(*36). Steeds vroeger in het voetbalseizoen maken trainers en club bekend of er ook het volgende seizoen wordt samengewerkt. Zo lezen we rond 1970 nog ergens in maart wie het volgend seizoen de trainer is maar tegenwoordig wordt dat al in december of soms zelfs al november bekend gemaakt. Als trainer Arjan Sandee dan in december 2013 aangeeft het volgend seizoen geen hoofdtrainer meer te zijn is “de chemie” over en gaan club en trainer in januari 2014 uit elkaar. Martin Koppejan neemt eerst waar en John Bentschap Knook maakt het seizoen af. De samenwerking met de laatste bevalt zo goed dat hij in het volgende seizoen assistent trainer is van de nieuwe hoofdtrainer Stéphane Cépèro. Elke trainer heeft zijn eigen methodes en zo wil Cèpéro zijn selectie niet van tevoren prijsgeven. Bij uitwedstrijden heeft de tegenstander dan ook niks te melden over de Meeuwenselectie in het programmaboekje, de redactie in Zaamslag geeft er dan ook maar een eigen draai aan en geeft de spelers namen als Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Kokmeeuw enz.
De werkmethode van zijn opvolger, Daan Eikenhout, is populair bij de spelersgroep, met zijn manier van communiceren weet hij de spelers optimaal te motiveren. In het seizoen 2017-2018 valt alles op zijn plek en wordt De Meeuwen in en tegen Arnemuiden Kampioen. De Zoutelandse vogels mogen het in de 1ste klasse gaan proberen met Kloetinge als enige Zeeuwse tegenstander, veel van de andere tegenstanders komen uit de buurt van Rotterdam. Dat het niet mee gaat vallen om zich in die eerste klasse te handhaven staat vooraf wel vast maar ongeveer halverwege de competitie valt het resultaat nog niet helemaal tegen. Begin februari wordt er nog thuis met 1-0 van het op de vierde plaats staande BVCB gewonnen. De Meeuwen heeft dan twee clubs onder zich met 15 punten uit 14 wedstrijden. Heinenoord dat op een achste plaats staat heeft maar twee punten meer dus zijn er ook nog kansen voor verbetering. Het is echter elke wedstrijd op de tenen lopen voor de Zoutelandse voetballers en na die wedstrijd is het helemaal op, er wordt in het vervolg van de competitie geen punt meer gehaald. De Meeuwen eindigt onderaan en degradeert. Officieel mag trainer Daan Eikenhout geen 1ste klasser trainen en daarom maakt hij al vroeg bekend (November 2018(*37) het volgende seizoen geen trainer van De Meeuwen meer te zijn. Adriaan Nieuwenhuijse wordt zijn opvolger en die mag het in de 2de klasse gaan proberen(2019-2020). In de eindfase van dat voetbalseizoen doet corona zijn intrede en de competie wordt niet afgemaakt. Er zijn zeventien wedstrijden gespeeld en De Meeuwen staat op een zesde plek met zevenentwintig punten. Gezien de cijfers kan er teruggekeken worden op een zeer succesvolle periode en rijst de vraag of deze beter is dan de periode 1960-1970 of niet. Kijkt men dan naar het doelpuntengemiddelde dan is dat ten opzichte van de vorige tienjarige periode licht gestegen naar: 3,43. Alleen in het seizoen 2010-2011 en 2016-2017 zit men onder de 3 en bij de uitschieters naar boven zit men in het seizoen 2014-2015 op 3,84 en een voetbalseizoen later zelfs op 4,19. Aan de hand van deze cijfers zou je kunnen zeggen dat het niveau van de 2de klasse over deze periode lager ligt dan in de periode 1970-1980 maar het is m.i. wel moeilijker dan vroeger om met eigen spelers op hoog niveua te spelen. Het jaar in de 1ste klasse heeft geleerd dat zonder betaalde spelers de 2de klasse nu het hoogst haalbare niveau is.
2020-2022
Het seizoen 2020-2021 wordt helemaal beheerst door coronaperikelen. Wedstrijden worden zonder publiek gespeeld en afgelast vanwege een besmette voetballer in de selectie. Het seizoen eindigt na drie gespeelde wedstrijden met een dramatische wedstrijd. MZC’11, dat nog nul punten heeft, wint op “D’n Hooghe Hilt” met 1-4, De Meeuwen speelt uiterst zwak in een wedstrijd zonder publiek en in een regenachtige ambiance van de eerste tot de laatste minuut. Bij verschillende verenigingen in Zeeland ziet men al een tijd lang dat er in de eerste selectie een groot verloop van spelers is maar bij De Meeuwen viel dat altijd wel mee. Zo kwamen van buitenaf spelers als Gerard Schipper, Ad Flipse, Adriaan Nijland, Ronald Filius en kwam Menno de Nooijer van buurman De Noormannen. Het leverde soms ook wel hilarische taferelen op. Zo kwam er eens een fors gebouwde speler uit Vlissingen die direkt tijdens de oefenwedstrijden in het eerste elftal werd opgesteld. Naarmate het begin van de competitie in zicht kwam bleek dat de betreffende speler wat kwaliteit en conditie betrof niet in het eerste elftal thuis hoorde. Hij ging vervolgens in het tweede spelen en in het verdere verloop van de competitie zakte hij verder af tot aan Meeuwen 4 waarna hij wegbleef en niet meer op de Meeuwenvelden werd gezien. Vertrekkers waren er ook wel, in de jaren ‘60 speelden topscorer Jo Melis en Wim Lievense voor het op hoog niveau spelende Middelburg en ging Sjaak Lankhaar wegens verhuizing voor Nieuwland spelen, Peter Groenewegen stapte over naar Oostkapelle, kwam weer terug en vertrok later naar SSV en probeerde Patrick Koppejan het twee seizoenen bij vvVeere. Er zijn natuurlijk meer namen te noemen maar groot was het verloop nooit. Op het eind van het seizoen 2020-2021 geven echter vier spelers aan te vertrekkken, het zijn spelers die een paar seizoenen eerder zijn gekomen. Ook de trainer vertrekt en met Michel Leonhart wordt aan het seizoen 2021-2022 begonnen. Door de eerder genoemde corona perikelen is er een lange aanloop met trainingen en oefenwedstrijden en dan lijkt het voetbalseizoen toch normaal van start te kunnen gaan. Maar in november zien we een situatie die we eerder hebben meegemaakt, wedstrijden zonder publiek en een afgelaste wedstrijd vanwege een corona besmetting in de selectie. Na acht wedstrijden wordt de competitie stilgelegd en het is onzeker of die nog zal worden hervat. Er volgt een periode van moeizame trainingen zonder dat bekend is of de competitie zal worden uitgespeeld gaat worden.
Foto: De Meeuwenselectie 2021-2022 met oud grensrechter en oudste Meeuwenlid P. Cijvat.
Uiteindelijk kan de competitie op 18 februari weer beginnen maar moet er wel een zeer strak speelschema worden gevolgd om op tijd klaar te zijn. Een strak speelschema en veel (half) geblesseerde of niet fitte spelers vanwege corona en de slechte opbouw wat betreft trainen en voetballen zorgen voor een moeizaam tweede deel van de competitie. Uiteindelijk wordt met een laat gelijkspel in Arnemuiden (2-2) het 2de klasserschap veilig gesteld met een 11de plaats in de eindstand. Het seizoen 2022-2023 is nog maar net gestart maar het degradatiespook hangt al als een donkere wolk over de hele competitie. Vlak voor aanvang maakt de KNVB bekend dat vanwege een reorganisatie van de competities de onderste drie ploegen direct degraderen en er drie teams nacompetitie spelen en men dus op de 8ste plaats moet eindigen om het volgende seizoen nog 2de klasser te zijn. Het voetbalseizoen 2022-2023 start in ieder geval goed met één verliespartij en drie maal winst wat een 2de plaats oplevert maar met nog 22 wedstrijden te spelen kan het nog alle kanten op. Het doelpuntengemiddelde, 3,51, over deze drie seizoenen zegt nog weinig omdat maar van één seizoen alle wedstrijden zijn gespeeld.
Bronvermelding: Het bovenstaande verhaal is opgebouwd uit verhalen die ik heb gehoord of dingen die ik zelf heb meegemaakt bij de club.
Verder heb ik heel veel gehaald uit de:
Bron: Krantenbank Zeeuwse Biblitheek; (*3) Zeeuwsch Dagblad 13-11-1950; (*4) PZC 1-06-1951; (*5) PZC 25-07-1952; (*8)De Vrije Zeeuw 21-04-1964; (*10) Zeeuws Dagblad 4-06 18-06 25-06 en 9-07-1962; (*11) PZC 4-06 en 29-06-1963;(*12)PZC 1-09-1969;(*13)PZC 22-03-1969;(*14)PZC 20-07-1972;(*15)PZC 1-08-1974;(*16)PZC 1-08-1975; (*17)PZC 28-07-1981; (*18)PZC 9-08-1990; (*19)PZC 13-05-1974; (*20)PZC 12-02-1993; (*21)PZC 7-07-1976; (*22)PZC 6-06-1979; (*23)PZC 3-12-1979; (*24)PZC 2-05-1980; (*25)PZC 30-07-1981; (*26)PZC 16-05-1986; (*27)PZC 2-06-1986; (*28)PZC 6-05-1991; (29)PZC 4-01-1995.
Uit mijn eigen knipselarchief Bron PZC: (*30)PZC 3-06-2002; (*31)PZC 5-04-2004; (*32)PZC 14-05-2007; (*33)PZC 26-03-2009; (*34)PZC 31-05-2010; (*35)PZC 7-06-2010; (*36)PZC 15-05-2017; (*37)PZC 14-11-2018;
Verder gebruikte Bronnen: De jubileumboeken van vvDe Meeuwen: De Meeuwen 25 jaar, de Meeuwen 40 jaar, De Meeuwen 50 jaar.
Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom!
©André Cijvat www.zoutelandeopfoto.nl oktober 2022