Sport

Vandaag staat er voor De Meeuwen een uiterst spannende slotdag van de competitie op het programma. Afgelopen week werd de eerder afgebroken wedstrijd vvYerseke-VCK uitgespeeld en door de bezoekers met 4-1 verloren. Voor de Zoutelandse vogels een belangrijke uitslag want nu hebben ze de elfde plaats, die recht geeft op nacompetitie en geen directe degradatie betekent, zelf in de hand. Op onderstaand plaatje ziet u de stand voorafgaand aan de laatste wedstrijd.

Het “simpelste” scenario is dat De Meeuwen wint, dan eindig je op een elfde plaats en ga je de nacompetitie in waarbij je dan drie wedstrijden op rij moet winnen om 2de klasser te blijven. Zowel Fc Axel en VCK moeten vandaag winnen om de elfde plaats te kunnen halen. VCK uiteraard omdat ze twee punten achter staan en Fc Axel omdat ze een veel slechter doelsaldo hebben. Fc Axel heeft de laatste jaren de reputatie dat ze steeds op het laatste moment aan degradatie weten te ontsnappen en ook nu maken ze de grootste kans op winst, tegenstander RCS kan geen plaats meer stijgen of zakken en kan zich op gaan maken voor de nacompetitie. Voor de tegenstander van VCK, DBGC, ligt dat anders, die kunnen bij eventueel verlies nog twee plaatsen zakken op de ranglijst en wellicht spelen er ook nog revanche-gevoelens mee omdat ze hun thuiswedstrijd eerder dit seizoen met 4-0 verloren. Speelt De Meeuwen gelijk, en verliest Fc Axel, dan wordt het tussen De Meeuwen en VCK nog spannend op doelsaldo, ze moeten dan met drie doelpunten verschil winnen om boven De Meeuwen te eindigen. Genoeg ingrediënten voor een spannende slotdag van de competitie 2022-2023 en de mobiele telefoons zullen in de slotminuten waarschijnlijk veelvuldig geraadpleegd worden.

Ook voor vvZuidland, de tegenstander van vanmiddag, staat er behalve de sportieve eer niks meer op het spel. Zowel bij winst als verlies blijven ze op de tweede plaats staan en ze kunnen zich dan ook richten op de nacompetitie. Trainer Michel Leonhart was duidelijk tevreden over de prestatie van zijn ploeg vorige week tegen NSVV want hij startte in dezelfde begin opstelling.

De thuisploeg liet met een goede opening zien hoe simpel goed voetbal kan wezen, met goed positiespel werd steeds een vrije man gevonden en zo lieten ze de bal goed rond gaan. Bij De Meeuwen daarentegen kwam men niet veel verder dan tegenhouden en bij balbezit was men niet “zuinig” genoeg op de bal. Vooral de gebruikelijke sterkhouders Jordan en Maas hadden nogal wat snel balverlies met foute passes. Door dat snelle balverlies komt je verdediging ook extra onder druk te staan maar het centrale duo achterin, Vincenzo en Milan, waren wel goed bij de les. Vincenzo nam als aanvoerder het voortouw en kwam een paar keer goed voor zijn man. Ook Milan deed zijn verdedigende werk goed, hij bewaart steeds goed het overzicht en zorgt zo ook voor een goede opbouw. De Meeuwen dus in de beginfase onder druk maar dat leverde geen echt grote kansen op. Na vijf minuten spelen een goede uitval van de Zoutelandse ploeg, Wessel passeerde met een fraaie actie twee tegenstanders en werd neergehaald. Jordan draaide de vrije trap hoog en scherp voor het doel langs maar vond daarbij geen Meeuwenspeler. Hierna was het weer de thuisploeg die kwam opzetten en nu kwamen er een paar kansen maar met een paar zeer fraaie reddingen hield keeper Milan zijn doel schoon. Binnen een paar minuten tijd volgden er drie corners en een goed schot maar Milan wist niet van wijken en ook Robin ruimde een keer goed op. Na iets meer dan een half uur spelen konden de bezoekers iets terug doen, een hard schot van Menno werd met moeite door de Zuidland keeper gekeerd. De Meeuwen ging beter spelen en Maas herstelde zich van zijn matige beginfase en liet steeds beter spel zien. Dat resulteerde vijf minuten voor rust in het eerste Meeuwendoelpunt. Maas speelde goed in op Wessel , die stond volledig vrij in het strafschopgebied van de tegenstander maar wel met zijn rug naar het doel. Wessel legde de de bal dan ook uiterst precies terug op de opkomende Menno die beheerst de bal naast de keeper plaatste, 0-1. Vier minuten later zagen we een herhaling maar nu was Jordan de aangever. Zijn voorzet bereikte Wessel en die bleef weer zeer goed kijken en hij legde de bal panklaar voor Menno die zijn tweede doelpunt binnen schoot, 0-2. Voetballend gezien tegen de verhouding in maar de kansen wel zeer goed benut, dat is ook wel eens anders… Teun en Jordan meldden zich niet voor de tweede helft vanwege blessures en Wouter en Sven waren de vervangers. De eerste tien minuten na rust leken wel een voetbaldemonstratie, de bezoekers kwamen helemaal niet aan de bal. Zuidland liet de bal goed rond gaan en wist steeds de vrije man te vinden en de Meeuwenspelers kwamen steeds een stap te laat. Vier minuten na rust leverde dit uitstekende spel een kans op die goed werd binnen geschoten, die 1-2 zo kort na rust zorgde er voor dat het voor de Meeuwenaanhang en begeleiding nog een lange en spannende middag werd. Met de snelle Menno voorin speelde De Meeuwen op de counter en zo kregen ze toch ook een paar kansen o.a. na een snelle verre uittrap van Milan en ook een keer na een goede diepte-pass van Robin. Maar Menno moest regelmatig met de bal en twee tegenstanders bij zich het halve veld oversteken wat veel energie kostte en de nauwkeurigheid niet ten goed kwam. Met nog twintig minuten op de klok had Menno de beslissing op zijn schoen en hij had de Meeuwenaanhang heel wat spannende momenten en minuten kunnen besparen. Na een fout van de Zuidland keeper stond hij volledig vrij maar wel wat schuin voor het doel. Wessel stond voor het doel volledig vrij zoals op onderstaande foto is te zien.

Menno schoot de bal echter, buiten bereik van Wessel, voor het doel langs en zo werd het geen 1-3 en moest de Meeuwenaanhang nog een zeer spannende slotfase ondergaan. Gelijk hierna werd Wessel uit het veld gehaald en maakte na lang blessureleed Kevin zijn rentree in Meeuwen 1. Mooi om te zien dat Wessel steeds beter gaat spelen, vorige week was het vooral nog hard werken maar vandaag liet hij zich goed zien met twee zeer belangrijke assists. Na deze waarschuwing zette de thuisploeg aan voor de gelijkmaker maar weer was het keeper Milan die niet wilde capituleren. Hij dook fraai een schot uit de bovenhoek en één minuut later pareerde hij een hard schot met zijn vuisten. Met de bezoekers onder druk volgde er een zeer spannende slotfase en de stand op de andere velden werd natuurlijk gevolgd. Na een vrije trap scoorde de thuisploeg de gelijkmaker maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af vanwege duwen, ook grensrechter Jesse lette goed op want hij vlagde op het juiste moment voor buitenspel nadat een Zuidland speler was doorgebroken. Pim moest tien minuten voor tijd de moegestreden Menno vervangen en hij zorgde er voor dat De Meeuwen wat langer in balbezit bleef door de bal in de voorhoede vast te houden. Uiterst langzaam tikten de slotminuten weg en de scheidsrechter deed er ook nog een paar minuten bij. Uiteindelijk floot de scheidsrechter af, met van alle spelers een zeer grote inzet haalde De Meeuwen de elfde plaats op eigen kracht en hoefde er niet meer naar andere uitslagen te worden gekeken, dat leidde tot een lachende voorzitter in de kleedkamer.

De Meeuwen mag zich richten op de nacompetitie en zal drie wedstrijden moeten winnen om 2de klasser te blijven. De eerste wedstrijd is volgende week zaterdag, dan wordt er een uitwedstrijd gespeeld tegen Dauwendaele. Dit gaat volgens een knock-out systeem, de winnaar gaat door naar de volgende ronde en de verliezer speelt volgend seizoen in de derde klasse.

Voor De Meeuwen: Milan Tevel, Sjoerd Melis, Vincenzo Lorello, Milan Feleus, Gennaro Eikenhout, Wessel van der Stel, Teun Steketee, Maas Boogaard, Jordan Francke, Robin Dek en Menno de Nooijer en de reserves: Wouter Duvekot, Pim Francke, Kevin Janse, Sven Baas en Niels Sanderse.