Sloop en nieuwbouw Beach Hotel. (Laatste update 21-12-2015)

Het Beach Hotel in Zoutelande wordt deze winter flink verbouwt, het oudste deel en het er naast gelegen Beach House worden afgebroken en hier komt nieuwbouw voor in de plaats. De werkzaamheden zullen op deze website worden gevolgd. Halverwege de jaren ’30 werden er aan de Duinweg twee pensions, in dezelfde bouwstijl, gebouwd: Pension Zonnewende en pension Het Sterntje(foto 3). Aan datzelfde stukje Duinweg stonden nog twee andere pensions, een vakantiewoning en een permanent bewoonde woning waar kamers werden verhuurd. De twee pensions en de permanent bewoonde woning overleefden de oorlogsjaren niet en werden ook niet meer herbouwd. Na de oorlog werden zowel pension Zonnewende en Het Sterntje flink verbouwd(foto 4 en 5). Na aankoop door dhr. van ’t Westende, begin jaren ’80, volgde weer een grote verbouwing en werd ook de naam veranderd in Beach Hotel(foto 6). Rond 1970 waren er naast hotel Zonnewende enkele particuliere woningen gebouwd, één ervan werd aangekocht en kreeg de naam Beach House(foto 10). Tijdens latere verbouwingen werd eerst het Beach hotel en het Sterntje verbonden door een soort hal, later werd het Sterntje gesloopt en kwam er een nieuwe “vleugel” aan het Beach Hotel(Foto 8). Dit was tot nu de laatste verbouwing en dit gedeelte van het Beach Hotel zal dan ook blijven staan. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Sloop en Nieuwbouw Beach Hotel
Schuurverkoop en Kerstfair, winteractiviteiten in Zoutelande.

Ook in de winter zijn er steeds meer activiteiten in Zoutelande, zo was er op het hof “Klein Werendijke” een gezellige schuurverkoop. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Schuurverkoop Werendijke

In de kerk werd een druk bezochte kerstfair gehouden, van de opbrengst wordt de kerktuin opnieuw ingericht. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Kerstfair Catharinakerk
SC Baskenburg-ZVV (Zoutelande) 1-8

In de eerste klas van het regionaal zaalvoetbal speelden SC Baskenburg en ZVV om de koppositie, ZVV had voor de wedstrijd één punt minder. ZVV scoort meer maar SC Baskenburg krijgt minder doelpunten tegen. Beide ploegen probeerden de bal in de ploeg te houden en zo de aanval te zoeken. SC Baskenburg scoorde als eerste maar het doelpunt werd afgekeurd. Na elf minuten was het de pas in het veld gekomen Kevin die met een goed geplaatst schot de score openbrak. Één minuut later bekroonde Jordan een mooie actie met een doelpunt 0-2. Even later deed Sc Baskenburg iets terug en werd het 1-2. Vlak voor rust werd een schot van Kevin door Wouter over de doellijn gewerkt, ruststand 1-3. ZVV begon de tweede helft met het spel te controleren en de bal in eigen ploeg rond te spelen. BC Baskenburg moest meer risico gaan nemen en gaf achterin meer ruimte weg, vanuit de counter profiteerde Delano twee maal. Nu ging ook de keeper van BC Baskenburg mee naar voren waardoor Jordan van eigen helft bekeken scoorde. Jordan scoorde ook de 1-7 en kort voor het eindsignaal bepaalde Kevin de eindstand op 1-8. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum SC Baskenburg-ZVV
Wereldmarkt voor goede doelen 2015

Gezellig een kopje koffie met een wafel er bij en ondertussen ook nog de goede doelen ondersteunen tijdens de wereldmarkt in Wozoco “De Tienden” in Zoutelande. De verschillende goede doelen o.a. Dorcas, Amnesty International, Rode Kruis en Unicef waren vertegenwoordigd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.

Fotoalbum Wereldmarkt 2015
Breicampagne “goedgemutst” in Wozoco “De Tienden”.

Op donderdag 5 november kwam Joyce de Visser, van minicamping de Visser, met haar breicampagne “goedgemutst” naar het Wozoco “De Tienden”. Het doel was om met een aantal dames kleine mutsjes te breien. Die worden op flessen gezet die daarna in een supermarkt worden verkocht. Van elk verkocht flesje gaat er 20 cent naar de Nationale ouderenbond, dat lijkt niet veel maar vorig jaar werd zo toch heel wat geld opgehaald. Het was niet alleen nuttig maar ook gezellig, “praote en breie” ging prima samen. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Breicampagne De Tienden
Herdenking Bevrijding 2015

Zoutelande is op 2 november 1944 bevrijd, traditioneel wordt dit herdacht in de Catharinakerk. Dhr. R. van der Zwaag, burgemeester van Veere, spreekt de kinderen en belangstellenden in de kerk toe. De Roll of Honour, de lijst met namen en leeftijden van de geallieerde slachtoffers worden voorgelezen. De kinderen van de Zoutelandse basisschool worden ook bij de dienst betrokken, zij lezen de lijst met namen voor van de burgerslachtoffers die in of kort na de oorlog zijn gevallen. Na de dienst worden er buiten bij het monument kransen en bloemen gelegd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Herdenking Bevrijding 2015

3 November Oude begraafplaats Zoutelande

In 1944 stortte flying officer McLeod met zijn vliegtuig neer in zee, zijn lichaam spoelde aan en hij werd door de Duitsers op de oude begraafplaats begraven. Op initiatief van de Unie van Nederlandse Veteranen wordt er sinds 2005 bij dit graf een herdenking gehouden. Leerlingen van groep 8 van de Willibrordusschool van Zoutelande zijn bij de herdenking aanwezig en namens het museum “Wings to Victory” wordt ook een krans gelegd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Herdenking oude begraafplaats
Werkzaamheden paalhoofd Zoutelande

Vele paalhoofden staan er langs de Walcherse kust en die hebben ook onderhoud nodig, daarvoor is het Waterschap Scheldestromen verantwoordelijk. De palen met een witte streep dienen vervangen te worden. Soms wordt echter de paal alleen een eindje omhoog getrokken en wordt het slechte deel er afgezaagd. Het kan ook dat de onderkant van de paal nog goed is en dan wordt die omgedraaid. foto’s gemaakt met toestemming van de betrokkenen. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Werkzaamheden paalhoofd
Maansverduistering 2015

Klik op onderstaande link voor de foto’s van de maansverduistering op 28 september 2015.
Fotoalbum Maansverduistering 2015
Zeeuws Kampioenschap Sjezenrijden 2015

Als laatste wedstrijd van het ring- en sjezenrijders seizoen wordt het Zeeuws kampioenschap sjezenrijden verreden. dit keer viel de Zoutelandse ringrijdersvereniging “De Zandruiters”de eer te beurt om deze wedstrijd te mogen organiseren. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Zeeuws Kampioenschap Sjezenrijden 2015
Zoutelande zingt aan zee!!

Voor de 3e keer Zoutelande Zingt aan Zee, een prachtig evenement.
Een middag vol zeemansliederen en andere klanken aan de voet van de duinen in Zoutelande. Op maar liefst 4 lokaties zullen zo’n 325 zangers het dorp muzikaal aankleden.
Op de diverse podia, waaronder de Catharinakerk, komen onder andere voorbij:
Het Veers Scheepstuig
Die Maeze Sanghers
Bravour
Op volle Kracht
De Batraven
De Ijsselmannen
Zingerij Dwars Getuigd
Het Flakkees Piraten Koor

Klik op onderstaande link voor de foto’s:
Fotoalbum Zoutelande zingt aan zee
Werkzaamheden fietspad Westkapelle Zoutelande.

Het fietspad onderlangs de duinen van Westkapelle wordt vernieuwd en verbreed, de werkzaamheden duren tot medio november. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum fietspad Westkapelle/Zoutelande
Zeezwemmen Westkapelle-Zoutelande

Foto’s gemaakt van de zeezwemwedstrijd van Westkapelle naar Zoutelande op woensdagavond 9 september 2015. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Zeezwemmen
Sloop panden Langendam 11-13 (Voorheen melkhandel Francke)

Eind augustus 2015 zijn de panden Langendam 11-13 gesloopt, vroeger zat hier de melkhandel van A. Francke. De familie Francke hoopt hier binnenkort nieuwbouw te realiseren. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum sloop pand Langendam
Kunstroute 2015.

Jaarlijks wordt in Zoutelande en Meliskerke in augustus een kunstroute gehouden. De Zoutelandse deelneem(st)ers zet ik op de foto, eerst een foto van de kunstenaar(es) en dan één van haar/zijn werken. klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Kunstroute 2015
Garnalenvisser strandt op Zuiderstrand

Op donderdagmorgen 20 augustus rond 9.15u strandde de garnalenvisser “Boogschutter” op het Zuiderstrand van Zoutelande. Bij het vissen had het bootje vermoedelijk te kort onder de wal gevaren en was, met afgaand water, vast komen te zitten. Rustig wachten tot het water weer opkwam kon het bootje om 15.45u op eigen kracht weer vertrekken. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Stranding Garnalenvisser
Evenementen strand Langstraat 2015

Voetvolleybal (compleet)
Klik op onderstaande link voor de foto’s van het voetvolleybal.
fotoalbum Voetvolleybal 2015
Touwtrekken voor Mannen en Kinderen
Klik voor de foto’s op onderstaande link.
Fotoalbum Touwtrekken Mannen

Vuurwerkshow Augustus 2015

Weinig wind en prachtig weer voor een mooie vuurwerkshow in de goedgevulde Langstraat van Zoutelande. De show werd verzorgd door Carlo Rotte uit Meliskerke. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Vuurwerkshow Augustus 14
Folkloristische dag 2015

Het topevenement van Zoutelande, de Folkloristische dag werd onder mooie weersomstandigheden gehouden. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Folkloristische dag 2015
Katholieke Viering in de toeristenkerk van Zoutelande.

Mij werd gevraagd of ik eens foto’s wilde maken van een Viering in de Rooms Katholieke toeristenkerk van Zoutelande. De viering werd geleid door Bisschop Rob Mutsaerts van Den Bosch. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum viering Toeristenkerk
sjezenrijden 2015

Klik voor de foto’s van het Sjezenrijden 2015 op onderstaande link.
Fotoalbum Sjezenrijden 2015
Klassementswedstrijd Ringrijden 2015

klik voor de foto’s van de Klassementswedstrijd ringrijden op onderstaande link.
Fotoalbum Klassementswedstrijd 2015
Oefening foto’s met lange sluitertijd.

Het was weer eens zo’n ochtend, beetje vroeg wakker (15-07-2015). Nu had ik al langer het idee om eens te oefenen met foto’s maken met een lange sluitertijd, die vind ik wel mooi. Het leek me er ook een redelijk goede ochtend voor al was de lucht wat saai. Nu weinig wind maar gisteren waaide het nog wel dus de golfslag zou nog wel in het water zitten. De strepen op foto vier zijn van een passerend schip maar van het schip zelf zie je dus niks. Op foto 5 is dat wat minder geslaagd. Voor een interessante achtergrond moest ik foto’s vanuit het water nemen. Door de lange sluitertijd zie je ook geen golven wat de foto’s een bijzondere sfeer geeft. Klik op onderstaande link voor de foto’s
Fotoalbum Lange Sluitertijd
3CT Beachvolleybal toernooi Zoutelande

Op zaterdag 11 juli werd, bij strandpaviljoen “De Branding”, voor de 22e keer het 3CT Beachvolleybaltoernooi van Zoutelande georganiseerd. Een bijzonder toernooi, waaraan echt iedereen kan meedoen, dus super leuk voor het hele gezin of de vereniging! De wedstrijden werden met prachtig weer en een vol strans als publiek afgewerkt. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Beachvolleybaltoernooi
Schilderbeurt Molen

De molen van Zoutelande is in de steigers gezet en krijgt een schilderbeurt. Klik op onderstaande link voor de foto’s
Fotoalbum Schilderbeurt Molen
Ringrijden Seniorenwedstrijd en Koppelwedstrijd 2015

Jaarlijks wordt door de plaatselijke ringrijdersvereniging, “De Zandruiters”, in juni een koppelwedstrijd verreden. Twee ringrijd(st)ers vormen samen een koppel, het duo dat de meeste ringen weet te steken is dagwinnaar. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Koppelwedstrijd 2015

In het kader van het jubileum van de Zeeuwse Ringrijders vereniging werd in Zoutelande een seniorenwedstrijd verreden voor rijders van 50 jaar en ouder. De wedstrijd werd onder prima weersomstandigheden verreden, om 11 uur ging men nog met de “sukerkomme” rond. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Seniorenwedstrijd Ringrijden
Sloop en Bouw pand Willibrordusplein 28.

Het pand nr. 28 aan het Willibrordusplein wordt gesloopt, hier komen recreatieappartementen. Vroeger stond hier de boerderij van J. Koppejan en stond het pand aan de Noordstraat. In 1932 is er verbouwd en werd het pension Koppejan-Kodde er naast gezet, dat heet nu “De Wegwijzer”. In 1958 is het huidige pand gebouwd, het was het woonhuis en de garage van vrachtrijders- en bodebedrijf L. Minderhoud. Sloop en bouw zullen zo goed mogelijk worden gevolgd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Sloop en nieuwbouw Willibrordusplein 28
Aanleg parkeerplaats Nieuwstraat.

Tussen de Noordstraat en de Nieuwstraat (zie foto 1) wordt een parkeerplaats aangelegd, de parkeerplaats is privé. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum aanleg parkeerplaats
Schapen op de dijk Zoutelande

De dijk in Zoutelande is eigendom van het waterschap Zeeuwse Eilanden, uit oogpunt van ecologisch landschapsbeheer besloot men de dijk niet meer te maaien maar er schapen op te laten grazen. Op maandag 15 juni kwam schaapherder Jan Kaljouw uit Biggekerke met zijn schapen op de dijk aan om ze daar een paar dagen te laten grazen. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Schapen op de dijk Zoutelande.
Oldtimers Langstraat 2015

Vele mooie Oldtimers stonden weer een hele middag opgesteld in de Langstraat. Onder prachtige weersomstandigheden keek jong en oud zijn ogen uit. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Oldtimers 2015
Avondwandel4daagse Zoutelande 2015

Elk jaar worden er voor dit evenement mooie wandelroutes uitgezet rond Zoutelande en daaraan doen zo rond de 160 deelneem(st)ers mee, van jong tot oud. Er valt te kiezen uit een rondje van 5 of 10 kilometer. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Avondwandel4daagse 2015
Werkzaamheden Molenweg.

Een gedeelte van de Molenweg wordt opnieuw bestraat. Voorafgaand aan deze werkzaamheden werd, op vrijdag 29/05, een 170 meter lange persleiding de grond in getrokken. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum werkzaamheden Molenweg
Spar heropent op woensdag 13 mei.

De Spar aan de Langstaat is op dinsdag 12 mei opnieuw open gegaan. De nadruk komt te liggen op vers, non-food, brood en misschien ook ijs, ook voor de dagelijkse boodschappen kunt u er terecht. Momenteel wordt aan de inrichting gewerkt. klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Spar
Koningsdag 2015

Het Koningsfeest 2015 was weer een prachtig feest in Zoutelande waar jong en oud van genoot. Een compliment voor de organisatie die elk jaar weer een mooi programma in elkaar weet te zetten. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Koningsdag 2015
Nieuwbouw waterspeeltuin bij Camping De Meerpaal Geopend.

Bij Ardoer Camping De Meerpaal wordt een nieuwe waterspeeltuin aangelegd. Daarvoor moest een grote betonnen bak worden geplaatst met een 750-tons kraan. De opbouw van de kraan duurde bijna 3,5 uur, het plaatsen van de bak was daarna in 20 minuten geklaard. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Kraan bij De Meerpaal

Op woensdag 29 april 2015 werd de nieuwe waterspeeltuin geopend. presentator Eric Holm praatte het programma aan elkaar waarna burgemeester van der Zwaag, van de gemeente Veere, de waterspeeltuin in gebruik stelde. klik op onderstaande link voor de foto’s.
Opening Waterspeeltuin
Vervangen orgel Catharinakerk Zoutelande.

Het orgel in de Catharinakerk zal worden vervangen, het na de tweede Wereldoorlog geïnstalleerde Weidtmanorgel gaat er uit en daarvoor komt een Bätz-Witte orgel in de plaats. Op zondag 8 februari werd met een concert afscheid genomen van het Weidtman orgel. Het verwijderen van het oude orgel en het plaatsen van het nieuwe zal ook in dit album worden gevolgd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum vervangen kerkorgel

Overdracht van het Bätz-Witte orgel op 25-04-2015

Op zaterdagavond 25 april werd het Bätz-Witte orgel overgedragen aan de Protestantse Gemeente van Zoutelande. Eerst was er een feestelijke Ouverture van organist Aart Bergwerff met daarop volgend de opening en een welkom door ds. Ruitenburg. Aart Walraven hield een inleiding over hoe het orgel in Zoutelande terecht gekomen is waarna het orgel werd overgedragen door Jan Bambacht. Aanwezig waren: Commissaris van de Koning dhr. Polman, Burgemeester van de Gemeente Veere dhr. van der Zwaag en de wethouders Jaap Melse en Rene Molenaar. Dhr. Polman hield een korte toespraak waarna hij als openingshandeling “Terug naar de Kust” van Blof speelde. Vervolgens gaf Rene Molenaar uitleg over het orgel dat werd bespeeld door dhr. Bergwerff die daarna nog enkele muziekstukken speelde. Waarna iedereen werd bedankt door ds. Ruitenburg en er nog gelegenheid was om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum overdracht Bätz-Witte orgel
Strandcross 2015

Op zaterdag 11 april werd op het Westerstrand van Zoutelande, bij strandpaviljoen “De Branding” de jaarlijkse strandcross verreden. De organisatie was in handen van MC De Pekelinge. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Strandcross 2015
ZVV Zoutelande

Verschillende leden van De Meeuwen deden aan zaalvoetbal bij de vereniging in Westkapelle. Nadat die vereniging was gestopt namen ze het heft in eigen handen en hebben ze een Zoutelandse zaalvoetbal vereniging opgericht. In een competitie met tien ploegen staan ze op de tweede plaats. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum ZVV Zoutelande
Muzikale avond Luctor et Emergo 2015

De muzikale avond van Christelijke muziekvereniging Luctor et Emergo werd dit keer gehouden in “Ons Huis” in Meliskerke vanwege het vervangen van het orgel in de Catharinakerk en de gymzaal aan de Westkapelseweg is afgebroken. Het thema was muziek uit de top 2000 en de avond werd aan elkaar gepraat door DJ thomas Siahaya. Klik op Onderstaande link voor de foto’s..
Fotoalbum Muzikale avond 2015
Lieve Liedjes, een optreden van Stephanie Francke, Daniëlle Lous en Harry Hendriks in de Catharinakerk.

Op vrijdag 9 januari gaven Stephanie Francke, Daniëlle Lous en Harry Hendriks een optreden in de Catharinakerk met het programma “Lieve Liedjes”. Daniëlle droeg ook haar zelfgemaakte gedichten voor. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Lieve Liedjes
De Meerpaal Midwinterduik

Op zondag 28 december was het om 13.00u verzamelen bij Brasserie De Meerpaal voor een midwinterduik in zee. Zo’n 20 dappere duikers gingen de duinen over om een duik te nemen gevolgd door een groep belangstellenden. Na afloop nog een heerlijk bakje snert, glaasje glühwein en een zelfgemaakte bitterbal, alles was prima verzorgd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Meerpaal Midwinterduik
Wereld Lichtjesdag 2014

Op de tweede zondag in december wordt wereldwijd aandacht geschonken aan overleden kinderen en hun ouders doormiddel van het branden van kaarsen. Doordat over heel de wereld de kaarsen om 19.00u worden ontstoken ontstaat er een golf van aandacht en energie. In Nederland is Wereldlichtjesdag nog niet zo bekend maar er komt steeds meer aandacht voor. De organisatie in de Catharinakerk was in handen van Marea Uitvaartbegeleiding die toestemming heeft verleend om de foto’s te maken en te plaatsen. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Wereld Lichtjesdag 2014
Sinterklaasfeest 2014

foto’s van het Sinterklaasfeest 2014 vindt u door op onderstaande link te klikken.
Fotoalbum Sinterklaasfeest 2014
Wereldmarkt voor goede doelen 2014

Gezellig een kopje koffie met een wafel er bij en ondertussen ook nog de goede doelen ondersteunen tijdens de wereldmarkt in Wozoco “De Tienden” in Zoutelande. De verschillende goede doelen o.a. Dorcas, Amnesty International, Rode Kruis en Unicef waren vertegenwoordigd. Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Wereldmarkt 2014
Artist impressions van het nieuw te bouwen hotel Tien Torens!

Het in 1926 gebouwde hotel Tien Torens in de Duinweg wordt gesloopt, daarvoor in de plaats komt een nieuw hotel. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk starten begin april 2015, i.v.m. het stormseizoen mag er in de wintermaanden niet in of aan de zeewering worden gewerkt.
Fotos zijn met toestemming geplaats van:
Lokerse Architecten,
Atelier Dishoek,
Pompstation 6,
Biggekerke.

Klik op onderstaande link voor de foto’s.
Fotoalbum Tien Torens