Zoutelande Nieuws

Op maandag 4 november werd in de Catharinakerk herdacht dat Zoutelande 75 jaar geleden is bevrijd. Namens het comité herdenking bevrijding heette Marina van der Giessen iedereen welkom in de druk bezette kerk en Jos Boot praatte de verschillende onderdelen aan elkaar. Dhr. L. de Witte las de “Roll of Honour” voor, de lijst met namen, en hun leeftijd, van de militaire slachtoffers die zijn gevallen tijdens de bevrijding van Zoutelande. Burgemeester R. van der Zwaag, van de gemeente Veere, hield een toespraak. Christelijke muziekvereniging Luctor et Emergo uit Zoutelande verleende haar medewerking door het spelen van enkele koralen, het Wilhelmus en de Last Post.

Door de kinderen van kindcentrum ´t Paalhoofd worden altijd de namen van de burger slachtoffers voorgelezen. Rogier Koppejan heeft over deze slachtoffers een boekje geschreven en bij alle personen een foto gevonden. Door Jan Janse zijn alle foto´s op een usb stick gezet en is een presentatie verzorgd zodat bij het voorlezen van de namen ook alle foto´s in de kerk waren te zien. Later werd het boekje gepresenteerd en het eerste exemplaar uitgereikt aan Xante Koppejan, de achterkleindochter van één van de slachtoffers. het boekje werd geschreven door Rogier Koppejan, Toon Truyens verzorgde de lay out zodat het boekje kant en klaar naar de drukker kon. Joke Stroo van Leerdam controleerde  het boekje op spelfouten en corrigeerde waar nodig. André Cijvat controleerde de historische feiten en zorgde daar voor aanvullingen en verbeteringen.

Na de dienst werden buiten bij het monument kransen gelegd, klik op onderstaande link om de foto´s te bekijken.

Fotoalbum herdenking bevrijding Catharinakerk Zoutelande 4/11/2019

In de middag van maandag 4 november was er weer de jaarlijkse herdenking op de oude begraafplaats bij het graf van MacLeod, die werd zeer druk bezocht. Met bijdragen van het comité Herdenking Bevrijding Zoutelande, Wings to Victory, Cora Roelse-Boogaard, Kelly van Inter Scaldis en de schoolkinderen van kindcentrum ’t Paalhoofd. En natuurlijk de bijdrage van de Unie van Veteranen waarmee het allemaal is begonnen. Ook familie van MacLeod was bij deze herdenking aanwezig. Klik op onderstaande link voor de foto’s.

Fotoalbum herdenking oude begraafplaats 2019

Later die middag was er ook een herdenking bij het monument voor RW James achter camping Janse, ook deze was zeer druk bezocht. Dit monument is geplaatst op initiatief van Han Lous en Matthieu Osté en nu werd er ook een informatiebord bij het monument onthuld. Het bord werd ontworpen door Toon Truyens en gemaakt en geplaatst door Letternet. Foto’s daarvan kunt u vinden achteraan in onderstaand album, daarbij staat ook nog een foto van een medewerker van de Gemeente Veere, die alle apparatuur beschikbaar stelt en plaatst. Hier ook weer bijdragen van Jos Boot en Rogier Koppejan,Cora Roelse-Boogaard, Kelly van Inter Scaldis Pipes en drums en Wings to Victory die een “flyby” had georganiseerd.Ook hier was familie van RW james bij aanwezig. Klik op onderstaande link voor de foto’s.

Fotoalbum Herdenking monument RW James 2019