Spelen tegen een club ut de buurt wordt een derby genoemd maar van al die wedstrijden heeft de wedstrijd tegen buurman VCK toch wel een extra lading. Jarenlang stond deze wedstrijd niet op het programma, in het seizoen 2011-2012 werd op 17 maart 2012 voor het laatst de Valkenisser derby gespeeld en door De Meeuwen met 0-1 verloren. In de periode daarvoor zijn er niet veel Meeuwensuccessen te melden want voor een winst in een competitiewedstrijd moet zelfs worden teruggegaan naar januari 2004.

Vorige week raakten zowel Kevin als Milan geblesseerd aan hun enkel, dat betekent werk aan de winkel voor verzorger Marco. Hij steekt er dan veel tijd in om de spelers weer op tijd speelklaar en fit te krijgen en het is knap dat het is gelukt. Ook spelers als Gennaro, Menno en Jordan kregen extra aandacht en konden zo aan de wedstrijd beginnen.

Vanwege werkzaamheden in het weekend kon Gino de afgelopen weken niet spelen maar hij had wel getraind en daarom mocht hij vandaag, nu hij weer beschikbaar is, in de basiself starten. Met Gino op de positie die vorige week door Milan werd ingenomen en die laatste op de plek van Sjoerd leverde dat onderstaande opstelling op. Om wedstrijdritme op te doen speelde Wessel met het tweede elftal mee.

Bij tegenstander VCK was er de afgelopen week een jeugdlid overleden, droevige en ingrijpende omstandigheden voor een dorpsvereniging en de familie. In overleg met beide voetbalverenigingen en natuurlijk de familie was besloten om, nadat er één minuut stilte in acht was genomen, er van beide verenigingen een pupil van de week af zou trappen. Voor VCK was een broertje van de overleden speelster de pupil van de week en die mocht de aftrap verrichten samen met burgemeester Rob van der Zwaag die in zijn laatste dagen dat hij nog in functie is verschillende verenigingen bezoekt.

Na het beginsignaal van de scheidsrechter kan er nu echt worden afgetrapt en is het zaak het hoofd bij het voetbal te houden. VCK is de ploeg die het beste uit de startblokken komt, ze spelen net iets scherper en hebben meer beweging zonder bal. Het voetbal speelt zich meer op De Meeuwenhelft af en de thuisploeg staat onder druk, dat levert geen hele grote kansen op en Maas haalt een paar keer net op tijd de bal goed weg. Na een kwartier spelen komen er ook een paar kansen voor de thuisploeg. Een fraaie crossbal van Maas op Gennaro wordt door de laatste voorgezet op Kevin maar zijn schot gaat net voorlangs. De hele eerste helft is het VCK die scherper en beter speelt mede ook doordat ze beter bewegen zonder bal, bij De Meeuwen zien we in deze fase dat de spelers zonder bal te weinig bewegen zodat afspelen ook moeilijker is. VCK probeert druk te zetten en de thuisploeg gaat op de counter waarbij de balvaste Menno de gevaarlijkste troef is, hij krijgt nog een goede schietkans maar weet niet te scoren. Naarmate de rust in zicht komt zakt het spelpeil en het tempo wat in en zo blijft het dan ook tot de rust 0-0. Vanwege een blessure begint Menno niet aan de tweede helft wat natuurlijk een grote tegenvaller is voor De Meeuwenploeg, er gaat altijd dreiging van hem uit en hij weet altijd wel een paar tegenstanders bezig te houden. Sjoerd is zijn vervanger. Nu Menno niet meer speelt is het de verwachting dat het aanvallend wat moeizamer zal verlopen in de tweede helft maar dat pakt totaal anders uit. Kort na het begin krijgt de thuisploeg een paar flinke kansen op rij om de score te openen. Kevin schiet op de uitstekend reagerende keeper, het schot van Jordan wordt geblokt en Sven schiet in kansrijke positie over. Na deze verrassende openingsfase herpakt VCK zich weer en komt beter in het spel. Een vrije trap wordt ingekopt en de bal valt vlak naast de paal, net buiten bereik van Jesse, binnen, 0-1. Aan de andere kant is het weer de VCK-keeper die goed redt op een schot van Gino na een pass van Sjoerd. Robin komt er in voor Niels. De thuisploeg is natuurlijk op zoek naar de gelijkmaker maar het is VCK dat een grote kans krijgt. Vanuit een goed opgezette aanval mag een VCK speler alleen op Jesse af maar die redt knap en houdt zo de schade beperkt. Waar Pim meestal de laatste tien minuten meespeelt komt hij er nu al in de 65ste minuut in als vervanger van Kevin en Teun voor Gennaro. De Meeuwen gaat vol in de aanval en zet de bezoekers onder druk, vooral Jordan is goed aan de bal en over het hele veld te vinden. Na een goede pass van Teun is er een kans voor Pim maar die vindt de VCK  keeper op zijn weg. In de 72ste minuut wordt Pim, in het strafschopgebied, hard in zijn rug gelopen en fluit de scheidsrechter voor een penalty die netjes door Vincenzo wordt benut wat een gelijke stand oplevert. De VCK spelers gaan steeds heftiger reageren op de beslissingen van de scheidsrechter, soms terecht maar soms ook niet, daarmee halen ze echter zichzelf uit het spel en verliezen ze de controle over en de grip op de wedstrijd. In het laatste kwartier zakken de bezoekers dan ook helemaal in en gaat de thuisploeg voor de overwinning. Pim wordt door een VCK speler vastgehouden buiten het strafschopgebied, met zijn tegenstander op sleeptouw werkt Pim zich binnen de beruchte lijnen en gaat dan tegen de grond, penalty oordeelt de scheidsrechter. Er ontstaat een heftige discussie terwijl Vincenzo rustig met de bal in zijn hand bij de penaltystip staat te wachten. De scheidsrechter houdt voet bij stuk en uiteindelijk mag Vincenzo aanleggen vanaf elf meter. Hij schiet uiterst zakelijk en koelbloedig ook zijn tweede penalty binnen en brengt zo De Meeuwen op voorsprong. 2-1. Bij de bezoekers kookt het pannetje over en er komt geen goede actie meer uit hun voeten, de emoties lopen op en dat levert zelfs nog een rode kaart op. Met iets koelbloediger spel had de Koudekerkse ploeg met een terecht gelijkspel naar huis kunnen gaan maar door het hoofd te veel te verliezen verloor VCK vanmiddag vooral van zichzelf. Vlak voor het einde van de wedstrijd kwam Alfaro er nog in voor Gino die door zijn inzet een goede wedstrijd had laten zien. Voetballend gezien is er nog wel wat voor verbetering vatbaar maar de inzet was goed. Jordan die tot op het laatst veel werk verzette en ook de 17- en 16 jarige Milan en Sven deden het goed. Vooral de laatste liet een goede wedstrijd zien. Je ziet Sven geen bijzondere dingen doen maar door zijn goede timing en passing laat hij heel degelijk spel zien en hij houdt goed het overzicht. Door deze overwinning staat De Meeuwen weer iets steviger op de vijfde plaats maar ook volgende week in de uitwedstrijd tegen WHS zal er voor de punten moeten worden gestreden.

Voor De Meeuwen: Jesse Kerkhove, Niels Sanderse, Maas Boogaard, Vincenzo Lorello, Gennaro Eikenhout, Sven Baas, Milan Feleus, Gino Breuer, Jordan Francke, Kevin Janse, Menno de Nooijer en de reserves: Pim Francke, Teun Steketee, Sjoerd Melis, Robin Dek en Alfaro Pentury.