Sport

De laatste wedstrijd van het voetbalseizoen 2021-2022 is dan toch eindelijk gespeeld, hierbij een kort overzicht. De Meeuwen is op een elfde plaats geëindigd en wat natuurlijk gelijk opvalt is dat de Zoutelandse vogels veel minder verliespartijen hebben dan de andere ploegen die in de buurt staan. We zien het in een totaaloverzicht wel vaker als De Meeuwen een matig seizoen draait: Minder overwinningen en verliespartijen maar juist veel gelijke spelen. In het voorgaande seizoen werden er maar drie competitiewedstrijden gespeeld en mede daarom wordt er een lange aanloop genomen naar het seizoen 2021-2022 met veel oefen- en bekerwedstrijden. De competitie wordt redelijk goed gestart met een paar overwinningen en gelijke spelen (Overwinningen op Bru en Arendskerke en gelijke spelen tegen goed spelende teams als DBGC en VVGZ). Dissonant is het ruime verlies in de uitwedstrijd bij Serooskerke met 3-0 terwijl dan al duidelijk is dat de tegenstander tot de “zwakkere broeders” behoort. In de thuiswedstrijd tegen Oostkapelle valt op dat De Meeuwen best een paar kansen krijgt maar dat er niet wordt gescoord, bij de bezoekers is in de eerste helft elke doelpoging raak. We komen dit later in het seizoen ook nog bij enkele verliespartijen tegen ( De uitwedstrijden tegen Yerseke, SSV en MZC’11 en de thuiswedstrijd tegen Fc Axel) al is dat natuurlijk ook een vorm van kwaliteit. Na nog twee gelijke spelen tegen svWalcheren en MZC’11 wordt de competitie eind november stilgelegd vanwege de coronacrisis. Het is drie maanden later als de competitie wordt hervat en om alle wedstrijden gespeeld te krijgen moet er een zeer strak wedstrijdschema worden gevolgd wat betekent dat als er een wedstrijd wordt afgelast deze op een doordeweekse avond moet worden ingehaald. Aan de eerste wedstrijden na de hervatting van de competitie is duidelijk dat De Meeuwen slecht uit de lange winterstop is gekomen, vooral in de tweede helft van die wedstrijden hebben de spelers geen energie meer. Ook zijn er verschillende langdurige blessures, vooral aan de hamstrings. In april volgt er een belangrijke fase van de competitie waarbij er gespeeld wordt tegen drie teams die lager op de ranglijst staan. Van die wedstrijden worden er twee gewonnen (Serooskerke en vvArendskerke) en één verloren (SSV’65 uit). Twee niet verwachtte en knappe overwinningen tegen svWalcheren en DBGC geven De Meeuwen wat lucht op de ranglijst, zeker gezien de moeilijke wedstrijden die er aan komen tegen hoger genoteerde teams in de slotfase van de competitie komt dit zeer goed uit. Op een doordeweekse avond wordt er gevoetbald in Numansdorp, het individuele kwaliteitsverschil is groot maar NSVV komt niet als een hecht team over. Dat er maar met 1-0 wordt verloren is knap maar je krijgt er niks voor. In de uitwedstrijd tegen MZC’11 zien we een al eerder aangehaald fenomeen, de Meeuwen krijgt wel kansen maar scoort niet, de thuisclub voetbalt over het algemeen wel iets beter maar gezien de kansenverhouding had het ook in een gelijkspel kunnen eindigen. In de laatste uitwedstrijd tegen Arnemuiden moet er één punt worden gehaald om de nacompetitie te ontlopen, in de laatste minuut valt dan alles op zijn plaats. Er werd dan ook gestreden tot de laatste minuut. En aan de trainer moet dan ook het compliment worden gemaakt dat in de meeste wedstrijden de inzet goed was en hij het team op scherp weet te zetten, iets wat lang niet elke trainer bij De Meeuwen lukt. Vooral in de tweede helft van de competitie hadden verschillende spelers langdurige blessures, voor de trainer is er dan natuurlijk het dilemma of je dan een jongere, onervaren, speler wat langer laat staan of de meer ervaren maar nog niet geheel fitte speler weer vroeg aan de selectie toevoegt en laat spelen. Een moeilijke keuze en zoals zo vaak komt wijsheid meestal achteraf. Met de vele blessures en de smalle basis is er wel het uiterste uit de selectie gehaald en is handhaving op dit niveau knap. Zwak punt, vind ik, zijn de vele keren dat Gennaro werd gewisseld, zelfs in wedstrijden waarin hij goed speelde moest hij er toch vaak uit. In de thuiswedstrijd tegen SSV’65 was zijn late wisselbeurt mede oorzaak dat de wedstrijd niet met 1-0 werd gewonnen maar gelijkgespeeld. Zo lijken zijn wisselbeurten eerder voorgeprogrammeerd dan het gevolg van goed of slecht spel. De competitie zit er op en het is maar goed dat er geen nacompetitie moet worden gespeeld, de spelers hebben nu meer tijd om te herstellen en weer fit te raken voor het komende voetbalseizoen.

Dan nu over naar de laatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022 tegen vvYerseke, wat natuurlijk gelijk opvalt aan onderstaande opstelling is het ontbreken van Maas. Het komt maar heel zelden voor dat hij niet speelt maar hij had vorige week een blessure aan zijn schouder opgelopen en aangezien de uitslag van de wedstrijd toch niet meer van belang was speelde hij niet en stond Alfaro op zijn plaats.

Beide ploegen kunnen vrijuit spelen al sparen de bezoekers wel een paar spelers om die fit aan de start te krijgen voor de nacompetitie. Een eerste corner voor De Meeuwen levert gevaar op en de daaropvolgende counter van de bezoekers kan maar net, met één hand, over het doel worden getikt door Jesse. Even later is er een kans voor Jordan na een vrije trap van Menno maar de jonge Yerseke doelman staat in de weg en voorkomt een doelpunt. Na 25 minuten spelen mag een Yerseke aanvaller alleen op Jesse af na een te korte terugspeelbal van Jur en hij scoort beheerst, 0-1. In deze fase van de wedstrijd spelen de bezoekers wat makkelijker en wordt de thuisclub vastgezet op eigen helft. Menno raakt geblesseerd en wordt vervangen door Vincent. Acht minuten voor rust produceren de bezoekers een soepel lopende aanval uit het boekje en wordt een goede voorzet vanaf de zijkant binnengeschoten, 0-2, wat ook de ruststand is. Alfaro begint niet meer aan de tweede helft en wordt vervangen door Wouter. De Meeuwen begint goed aan de tweede helft, de tegenstander wordt beter onder druk gezet. Zo zetten Vincent en Nout een speler van Yerseke goed onder druk wat de laatste de bal oplevert. Nout zet voor en Jordan komt goed voor zijn man en kopt de 1-2 tegen de touwen. Na een kwartier spelen in de tweede helft wordt Sjoerd er uitgehaald en is Kevin zijn vervanger. De Meeuwen probeert natuurlijk gelijk te maken wat Yerseke meer ruimte oplevert waarvan ze goed profiteren, uit weer eens een goedlopende aanval wordt de 1-3 gemaakt. Toch zetten de Meeuwenspelers nog een keer aan en na een schot van Jordan op doel wordt de bal door een Yerseke speler met de hand tegengehouden maar dat ontgaat de scheidsrechter en er volgt geen penalty. Met nog een kwartier te spelen tikt Delano van dichtbij een door Jordan laag genomen vrije trap binnen, 2-3. Niels verlaat het veld en Gennaro is zijn vervanger. De thuisclub gaat voor de gelijkmaker en sticht enig gevaar uit een paar corners en vrije trappen. Natuurlijk wordt er achterin ruimte weggegeven wat de bezoekers een paar enorme kansen oplevert maar ook zij weten niet meer te scoren zodat de eindstand 2-3 is. Vijf minuten voor het einde wordt grensrechter Karel Francke vervangen door Adrie van Huizen. Voor Karel is het zijn laatste wedstrijd als grensrechter, hij was ongeveer 28 jaar actief als leider of grensrechter bij Meeuwen 1. Hij werd bedankt door de trainer, de aanvoerder en kreeg bloemen van de voorzitter.

Voor De Meeuwen is het goed dat er geen nacompetitie gespeeld hoeft te worden, het uiterste is uit de selectie gehaald en de weken zonder voetbal zullen hard nodig zijn voor herstel zodat iedereen weer zo fit mogelijk aan het seizoen 2022-2023 kan beginnen. Vanwege een nieuwe competitie indeling wordt de strijd om degradatie dat voetbalseizoen extra spannend, er zullen vier clubs direct degraderen! Wat de Meeuwenselectie betreft lijkt het erop dat er weinig mutaties te verwachten zijn met weinig of geen vertrekkers of nieuwkomers. Alfaro en Menno knopen er nog een seizoen aan vast en Pim gaat wat vaker trainen zodat hij als vaste wisselspeler gebruikt kan worden. Robin haakte halverwege het afgelopen seizoen aan en liet zien nog van meerwaarde te kunnen zijn voor het team. Helaas raakte hij na een paar wedstrijden al geblesseerd maar toch hoopt hij voor de aanvang van het nieuwe seizoen fit te zijn en weer te spelen. Ook de fotograaf en verslaggevert schakelt over naar de zomermodus wat betekent dat de wekelijkse voetbalwedstrijd wordt vervangen door het foto’s maken van ringrijden en ander zomerse evenementen. Hopelijk zien we iedereen weer fris aan de start bij de aanvang van het seizoen 2022-2023 waarin vvDe Meeuwen zijn 1500ste competitiewedstrijd hoopt te spelen en we vanwege het kampioenschap van VCK (waarmee gefeliciteerd!) na tien jaar ook de derby tegen de buren uit Koudekerke weer tegemoet kunnen zien.

Voor De Meeuwen: Jesse Kerkhove, Niels Sanderse, Alfaro Pentury, Jur Brasser, Nout de Waele, Sjoerd Melis, Vincenzo Lorello, Gino Breuer, Jordan Francke, Delano Langezaal en Menno de Nooijer en de reserves: Kevin Janse, Wouter Duvekot, Vincent Heeren, Gennaro Eikenhout en Luciano Lorello.